Wednesday, Mar 29, 2023
HomePosts Tagged "обичаи"

Кликс - Сараево Туристите често се изненадени од некои локални обичаи во земјите кои ги посетуваат. Страницата Fly To Dubai објави обичаи од целиот свет кои ќе ве шокираат, а се со цел да ги упатат туристите како да се однесуваат. Ако патувате во Грција треба да

Read More

Делчевското село Ѕвегор го одржува традиционалниот обичај за маскирање на ден по Василица со цел да се дочека новата година во благодет и истерување на злите духови. Вековната традиција продолжува со новите генерации на ѕвегорци кои се маскираат во „свадбената“ поворка со зет и невеста

Read More

Свадбените обичаи кои постојат во различни земји од светот, многу сликовито ја опишуваат поентата на бракот и заедницата која се создава при чинот на венчавање. Еве дел од нив

Read More

Ќе се испреплетат 30тина свадбени обичаи, ќе се слушнат тапани и ќе се допрат традицијата и современото живеење. Вечерва во 19 часот со китење, редење на бајракот и фрлање пушка во вила „Доста“ започнува 42 Галичка свадба, како основно обележје на ,,Галичко лето”. Младенците Биљана Гегова

Read More

Денеска е Иванден,. На овој празник се испреплетуваат многу обичаи и верувања. Поврзан е со периодот на долгоденица (како што Божиќ се поврзува со краткоденица). Иванден е поврзан со верувањата за моќта на билките но и на огновите. Се верува дека  сонцето на овој ден

Read More

Во рамките на ,,Галичко лето 2015” на 11 , 12 јули ќе се одржи 42 Галичка свадба. Билјана Геговска и Филип Белчев се овогодинешните невеста и зет-одлучи  Советот на месната заедница Галичник. Билјана Геговска има учествувано на многу спотови и свадби за оваа манифестација и и се

Read More