Sunday, Sep 26, 2021
HomePosts Tagged "невработеност"

Незадоволството на жителите во регионот на Југоисточна Европа е сè уште над просекот, но полека се намалува, а невработеноста, сиромаштијата и корупцијата и понатаму се меѓу главните проблеми. Ова се дел од заклучоците претставени во истражувањето „Балкански барометар 2017“, што се извршува по нарачка на Регионалниот

Read More

„СДС е црната чума која ѝ се случи на Македонија во поглед на невработеноста. Во времето на СДС, таа изнесуваше енормни 38 отсто, а ВМРО-ДПМНЕ со посветена работа и со ефикасна економска политика успеа да ја намали на историски најниски 23,1 отсто“, порача опозициската партија

Read More

Не сопира растот на невработеноста кај младите - покажуваат статистиките. Без работа на крајот од 2016 година биле 48,2 % за разлика од 46,4 % на крајот од септемрви. Годишно, 182 027 лица чекаат работа по година дена, а од нив, 84 874 се на

Read More

Околу 200 илјади млади луѓе во Србија се невработени, покажуваат податоците на српската Национална служба за вработување, изјави денеска раководителот на владиниот тим за социјална инклузија и намалување на сиромаштијата, Иван Секуловиќ. - Тоа се 36 отсто проценти и тој процент ја става Србија на самиот

Read More

Ако директно се споредат Македонија има досега најниска стапка на невработеност од 24%, додека пак во Грција по економската криза невработеноста е зголемена на 26,2% што барем во овој параметар не прави подобри. Сепак, податоците на Заводот за статистика откриваат неколку проблематични параметри, а најмногу незагрижува

Read More

Саудиска Арабија, благодарение на своите природни богатства е богата и влијателна. Но ниските цени на нафтата, војната во Јемен и регионалните судири со Иран ја намалуваат нејзината моќ. Кога ќе биде завршена, Кралската кула ќе се вивне високо во небото. Со висина од еден километар, до

Read More

Според податоците на Заводот за статистика во Македонија се намалила небработеноста на 26.8 проценти што е на едно од најниските нивоа во државата. Во вториот квартал од 2015 година од речиси еден милион лица кои се на пазарот на трудот дури 256.595 се невработени, а

Read More

Изненадувачки или не, стапката на невработеност во Италија постепено се зголемува и минатиот месец достигнала 12,7 проценти од работоспособното население. Уште поизненадувачка е рекордната бројка на невработени млади. Според официјалните статистички податоци на Националниот статистички завод Истат, во категоријата на млади од 15 до 24 годишна

Read More