Friday, May 24, 2024
HomePosts Tagged "НБРМ"

На 8 мај 2018 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на којашто беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика. На седницата беше

Read More
POST TAGS:

За разлика од надолните движења на банкарските активности во првиот квартал од 2017 година, во вториот квартал од годината нивните промени се поповолни, се вели во извештајот за ризиците во банкарскиот систем во вториот квартал од 2017 годинa на Народна банка. Во него се додава дека

Read More

Констатирано е одредено засилување на инфлацијата во јуни, ликвидноста на банките благо се зголемила, а економијата забележала слаб пораст. Износот на благајничките записи, пак, ќе се намали. Тоа се главните сознанија од комисијата за оперативна монетарна политика на Народната банка на Република Македонија (НБРМ). Во поглед на

Read More

Штедењето во април е намалено во однос на минатиот месец, информира Народна банка. Оттаму велат дека намалување на депозитите има и кај населението и кај претпријатијата. „Во услови на зголемена неизвесност, поумерено е намалувањето кај депозитите на населението“, додаваат од Народна банка. Во однос на кредитната активност,

Read More

Народната банка на Република Македонија (НБРМ) моментно почнува своја рунда на проекции со којашто ќе ги ревидира своите претходни проекции за идната година. На почетокот на ноември ќе излеземе со нив и ќе го дадеме нашето видување на економскиот раст во наредната година, изјави денеска

Read More

Народната банка на Република Македонија ги пушти во оптек кованите пари за колекционерски цели „Година на петелот – петел со ангел“, и „Година на петелот – ветроказ со петел“. Кованата пара „Година на петелот – петел со ангел“ на аверсот, во центарот на кованата пара се

Read More

НБРМ го објави изгледот на новата кована пара за колекционерски цели со ликот на светицата Мајка Тереза, која ја пушти во оптек на 11-ти август. Цената на новата кованата пара ќе биде 3.500 денари. Кованите пари за колекционерски цели издадени од Народната банка се законско средство

Read More

Народната банка на Република Македонија во чест на прогласувањето на Мајка Тереза за светица ја издаде новата кована во пресрет на ватиканската церемонија закажана за септември. На аверсот на кованата пара во централниот дел е претставен грбот на Република Македонија и натписот „2016“. Околу монетата, по должината

Read More

Само за три месеци, надворешната задолженост на земјата се зголемила за 353 милиони евра, објави Народната банка. Заклучно со март, годинава Бруто надворешниот долг изнесува 6,7 милијарди евра. Зголемување на надворешната задолженост има кај Народната банка, но во пораст се и задожувањата на државата. Владата утре

Read More

Димитар Богов, гувернерот на Народната Банка, ја смирува јавноста со информацијата дека во комерцијалните банки запрен е трендот на повлекување на депозитите на штедачите што беше пред се предизвикано од неизвесноста на политичката сцена и можноста од голема криза. „Засега ситуацијата се стабилизира, потребните сигнали се

Read More