Friday, May 24, 2024
HomePosts Tagged "наука"

  Научницие од Кобе успеале успешно да произведат кожа од матичните клетки на на глувците со повеќе слоеви вклучувајќи и фоликули на влакна и потните жлезди. Кога научниците успеале на „гол“ глушец со супримиран имунолошки систем да ја пресадат кожата, таа сраснала и од неа започнале

Read More

Кога завршив факилтет, две години немав работа, па читав се и сешто. Меѓу другата литература, многу ме интересираше народното творештво. Од поговорките најмногу во сеќавање ми остана: „Плаши се кога тишината станува премногу гласна“. Втората мудрост ја запамтив од нашиот прерано успокоен професор, Христо Андонов

Read More

Експериментален вид на вакцина за ебола дава ветувачки резултати со што има надежи дека може да се спречи една од најсериозните зарази која досега одзеде над 11 илјади животи во Западна Африка. Здружен тим на научници од повеќе медицински центри го започнале вакцинирањето на околу

Read More

Очила за сонце. Излегуваат во привиот момент кога ќе се појави сонцето, половина заштита, половина мода. Но, кога треба да ги носиме и како до перфектните очила за моменталните услови? Дали некој воопшто застанува да размисли за науката позади нив? Црни/Сиви, Ви нудат најголема заштита од интензивна

Read More

Истражувачи на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вирџинија дошле до неверојатно сознание за сокриен систем на садови кои го нарекле „лимфни садови на централниот нервен систем“, чија задача е да ја исцрпат лимфната течност од мозокот до околните лимфни жлезди. Студијата е под раководство на Антоан Лувро,

Read More

Дали сте голем љубител на дневната умерена доза на црвено вино? Добра вест, можете слободно да се препуштите на ова слатко задоволство без да размислувате на тоа дали нешто ќе се наталожи на вашето тело. Новите истражувања покажуваат дека пиењето црвено вино помага во согорување

Read More

Веста која во моментов го обиколува светот за тоа дека е пронајден начин да се забави стареењето е во преден план. Научниците дошле до сознание дека таблетата метформин, која моментално се користи за лечење дијабетес тип 2, може да помогне во спречување на рак, срцеви

Read More