Wednesday, Jun 19, 2024
HomePosts Tagged "наставници"

Укинување на екстерното тестирање и поголеми плати бара мултиетничкиот синдикат за образование, кој се пожали на условите во професијата. Ново избраниот Претседател на овој синдикат Драги Јовановски вели дека по формирање на новата влада, тој ќе побара реформи во образованието. Ниту наставниот кадар не е задоволен

Read More

Австралија издаде нова листа на дефицитарни занимимања за кои ги дава сите документи и австралиска виза. Австралиското Министерство за имиграција и гранична заштита издаде нова листа на занимања кои им се дефицитарни за оваа година, но се смета дека нема да бидат доволни ни во

Read More

Министерството за образование и наука и УСАИД ќе ги претстават резултатите од четири-годишниот проект за професионален и кариерен развој на наставниците кој се спроведуваше и преку Бирото за образование. Покрај презентацијата на спроведените проектни активности, предвидено е да се обратат директорот на мисијата на УСАИД, Џејмс

Read More

Во основното училиште 11 октомври конечно е надминат раководниот хаос кој настана по доделувањето на отказно решение за директорката Драгана Костадиновска и нејзина замена со Влатко Лазаревски. Сепак, одлуката на општина Центар не беше прифатена од Костадиновска кој од Централниот регистар побарала потврда дека е овластен и

Read More

Вработените наставници од основното училиште „11 Октомври“ во скопската пштина Центар од денеска ќе штрајкуваат, наставниците ќе ги примаат децата, но нема да држат настава. Оваа одлука ја соопштија преку писмо до јавноста. Веќе неколку месеци училиштето е дел од политичките препукувања на релација општина Центар

Read More

Професорот Душко Стојановски од гимназијата „Орце Николов” исклучен од Синдикатот за образование и наука. Во образложението му било кажано дека причината за неговото исклучување била поради членувањето во неформални организации како Наставнички Пленум и неговите остри критики кон власта - објави Фактор. Професорот објаснува дека

Read More