Tuesday, Oct 3, 2023
HomePosts Tagged "МОН"

Министерството за образование и наука (МОН) денеска почнува со подготовка на новиот закон за високо образование, кој е дел од реформските процеси на Владата. Како што се наведува во известувањето за почеток на процесот за подготовка на законот за изменување и за дополнување на Законот за

Read More

ВМРО-ДПМНЕ манипулира со бројки на учебници кои недостигаат, а дали за тој број на учебници им се оштетени нивните бизнис-интереси, само тие си знаат, велат од Министерството за образование и наука (МОН) на изјавата од ВМРО-ДПМНЕ во врска со недостигот од учебници во основните училишта. „Потсетуваме

Read More

Министерството за образование и наука отвори широк консултативен процес во кој се вклучени претставници на синдикалните организации, наставничките и професорските пленуми, студентскиот пленум, граѓанските организации и експерти кои работат во областа на образованието. „На јавноста и е веќе познато дека во Министерството за образование и наука

Read More

Министерство за образование и наука (МОН) вели дека не доставило никаков допис до директорот на Основното училиште „Братство и единство“ во Охрид со кој им се забранува на ученичките да посетуваат настава затоа што носеле шамија на главата, за што денеска народниот правобранител ја осуди

Read More

Министерството за образование и наука ги објави конечните резултати од првиот приемен рок од Конкурсот за прием на ученици во јавните ученички домови во Република Македонија за учебната 2017/2018 година. Од МОН наведуваат дека електронското пријавување е активно од вчера се додека има слободни места, за

Read More

Министерството за образование ќе го повлече учебникот за четврто одделение по предметот општество, откако Народниот правобранител утврдил дека во него постои дискриминација врз основа на брачен и семеен статус, како и врз религиска основа. Министерката за образование, Рената Дескоска, во изјава за „Сакам да кажам“, вели

Read More

Иако со задоцнување, МОН реагираше за излегувањето на учениците на протести против албанската платформа за време на наставниот процес. МОН ги обвини директорите на училиштата кои дозволуваат учениците да излегуваат на улични протести, а велат дека му наложило на Инспекторатот да ги провери училиштата и

Read More

Министерството за образование и наука и Државниот испитен центар денеска ги објавија датумите за полагање на екстерните испити од државната матура во учебната 2015/2016 година во јунскиот испитен рок. Македонски јазик и литература: 4 јуни Mатематика: 9 јуни Странски јазик:13 јуни Физика, хемија, биологија, бизнис, историја, филозофија и естетика:15

Read More

Кога завршив факилтет, две години немав работа, па читав се и сешто. Меѓу другата литература, многу ме интересираше народното творештво. Од поговорките најмногу во сеќавање ми остана: „Плаши се кога тишината станува премногу гласна“. Втората мудрост ја запамтив од нашиот прерано успокоен професор, Христо Андонов

Read More

Од денеска редовните студенти Роми ќе можат да аплицираат за една од 30-те стипендии кои се доделуваат од страна на Министерството за образование и наука за акаедмската 2015/2016 година, запишани на додипломски студии од прв циклус, на јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во

Read More