Wednesday, Feb 28, 2024
HomePosts Tagged "млади"

Дали ќе се согласиме со Плутарх дека вредноста на образованието не се мери по бројот на прочитаните книги, туку по нивната употреба во животот? Во текот на целиот образовен процес сме прочитале стотици и стотици учебници и книги, но колку од сето она што сме го

Read More

Јас им велам на младите луѓе: Не мислете на себе, мислете на другите. Размислувајте за иднината што ве очекува, мислете за она што можете да го направите и не плашете се од ништо. Оваа мисла (во мој слободен превод) кажана од неврологот Rita Levi-Montalcini, добитничка на

Read More

Најголемата Европска мрежа за иновации во полето на климата им нуди на младите шанса да развијат бизнис идеи за борба со климатските промени. Прашањето е дали бизнис пристапот може на идните генерации да им понуди решенија за справување со климатските промени? Претприемништвото од областа на климата

Read More

Не сопира растот на невработеноста кај младите - покажуваат статистиките. Без работа на крајот од 2016 година биле 48,2 % за разлика од 46,4 % на крајот од септемрви. Годишно, 182 027 лица чекаат работа по година дена, а од нив, 84 874 се на

Read More

Ако директно се споредат Македонија има досега најниска стапка на невработеност од 24%, додека пак во Грција по економската криза невработеноста е зголемена на 26,2% што барем во овој параметар не прави подобри. Сепак, податоците на Заводот за статистика откриваат неколку проблематични параметри, а најмногу незагрижува

Read More

Со графити, стенсили, стикери и стрипови триесетина млади луѓе ќе испишуваат пораки низ Скопје преку кои ќе ги истакнат проблемите што ги имаат сите млади луѓе во земјава. Носител на проектот е Фондацијата за дебата и едукација „ИДЕА Југоисточна Европа“. Изминатиот период во рамки на

Read More

НВО Инфоцентарот во партнерство со Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО), Осми Септември и Центарот за развој на медиуми, во периодот ноември 2015 – јануари 2016 година, спроведе анкета меѓу младите луѓе во сите осум плански региони во Република Македонија (Скопски, Вардарски, Источен, Североисточен, Пелагониски,

Read More

Германскиот вицеканцелар, Зигмар Габриел денеска изјави дека Германија треба да им даде државјанство на младите Британци кои што живеат во земјата затоа што референдумот за излегување од ЕУ бил изгласан благодарение на повозрасните гласачи во Англија и Велс. Резултатите од референдумот во Велика Британија предизвикаа поделби

Read More

Во рамки на проектот Уметност и дизајн 30 млади луѓе преку графити, стенсили, постери, стикери, фотографии ќе испратат порака до јавноста за  проблеми и прашања што ја засегаат младата популација во земјата. „Сакам да живеам со вас, не покрај васˮ, „Боли и на сопствена кожаˮ, „Кога ќе

Read More

Никола Груевски, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, продолжи со партиските активности и преставување на новите проекти кои ќе бидат реализирани во наредниот период со уште шест нови пакет мерки за младите лица во Македонија, наменети за ученици и студенти, како и млади лица од повеќе категории на

Read More