Tuesday, Jun 15, 2021
HomePosts Tagged "МИОА"

Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) ја заврши последната верзија на Предлог-Законот за изменување и дополнување на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (Предлог-закон за АВМУ). Следниот чекор е текстот да влезе во процедура во Владата, која треба да усвои и потоа да

Read More

Целта на субвенционирање на проектите не е купување на наклонетоста на медиумите, туку стимулирање и помагање на домашното медиумско производство, заради поголема квалитативна програмска понуда на гледачите, рагира Министерството за информатичко општество на информациите што ги изнесе Здружението на новинари на Македонија. „Станува збор за исплата

Read More

Спојувањето на Вип и Оне може да ја наруши пазарната структура во мобилната сфера во Македонија, па затоа потребно е да проработат нови виртуелни мобилни оператори за поголем степен на конкуренција и разновидност во услугите. Токму затоа Агенцијата за електронски комуникации ќе изработи нови правилници

Read More

Користејќи ги базите на отворени податоци од државните институции Јордан Крстевски и Ивана Талеска ја креираа одличната апликација nowPARK.me која е и првонаградена на Open Data Hackathon натпреварот. Покрај нив учестуваа 50-ина учесници, а имаа доволно време да ги реализираат своите идео во нов софтвер

Read More