Tuesday, Oct 3, 2023
HomePosts Tagged "Министерство за образование и наука"

Министерството за образование и наука објави оглас за вработување на наставници за реализирање на дополнителна настава за основно образование на мајчин јазик за децата на граѓаните на Република Македонија кои престојуваат во странство. Огласот конкретно се однесува на работа во Кралството Шведска, а ангажманот ќе

Read More

Министерството за образование и наука и УСАИД ќе ги претстават резултатите од четири-годишниот проект за професионален и кариерен развој на наставниците кој се спроведуваше и преку Бирото за образование. Покрај презентацијата на спроведените проектни активности, предвидено е да се обратат директорот на мисијата на УСАИД, Џејмс

Read More

Министерството за образование и наука соопшти дека е подготвено за полагањето државна матура и за екстерното тестирање. На веб страницата на Државниот испитен центар јавно се понудени распоредите за екстерното тестирање и државната матура, посочи министерот Ристовски. Државната матура се полага во викендите во периодот од

Read More

Министерството за образование го објави јавниот оглас за реконструкција на критичниот блок А од студентскиот дом Гоце Делчев во Скопје. На огласот треба да се избере најповолниот изведувач, а понудите ќе бидат разгледани на 7 декември по што ќе се постави и временска рамка за

Read More

745 средношколци ќе добијат стипендии од Министерството за образование и наука. Стипендиите ќе важат за за учениците од државните и приватните средни училишта. Од нив, 400 стипендии се наменети за социјална поддршка на учениците, 80 за деца без родители, 50 за ученици со посебни потреби,

Read More

Нови 20 стипендии „Борис Трајковски“ за магистерски студии по бизнис администрација на Сити колеџот од Солун, како дел од Универзитетот Шефилд во Велика Британија им беа доделени на избраните кандидати за академската 2015/2016 година. На доделувањето присуствуваше заменик-министерот за образование и наука Спиро Ристовски кој истакна

Read More

Бесплатните учебници за основно и средно образование кои беа доделени пред пет години се проценува дека веќе се оштетени и време е да се обноват со нови едиции што ќе го чини Министерството за образование и наука 7 милиони евра. Учебниците ќе бидат готови до

Read More