Wednesday, Mar 29, 2023
HomePosts Tagged "минимална плата"

Собранието вчера со 70 гласа „за“ и ниту еден против и воздржан го изгласа предлог-законот за зголемување на минималната плата, со кој официјално треба да почне исплатата на минималната плата во износ од 12.000 денари. За збор беа пријавени повеќе од триесетина пратеници, а расправата помина

Read More

Собранието на Република Македонија денеска треба да ја започне 12. седница на која на дневен ред се повеќе одлуки и закони, меѓу кои Предлогот за огласување на именување на Јавен обвинител на Република Македонија и Предлог одлуката за утврдување на бројот на потпретседателите на Собранието,

Read More

На 19. седница со која претседаваше вицепремиерката и министерка за одбрана, Радмила Шекеринска, Владата го усвои предлог-законот за изменување и за дополнување на Законот за минималната плата и со тоа ја почна законската процедура за зголемување на минималната плата на ниво од 12.000 денари. „Ќе се

Read More

Министерот за финансии Драган Тевдовски, министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, заменик министерката за финансии, Ширет Елези и економскиот тим во Министерството за финансии денеска со претседателите на синдикатите почнаа разговори за зголемување на минималната плата. Како соопштија од Министерството за финансии, владините претставници

Read More

Претседателот на Комисијата за економија на СДСМ, Драган Тевдовски на средба со работници од источниот дел на Македонија, во Штип денеска изјави дека ќе се зголеми минималната плата. На состанокот тие разговараа за условите во коишто работат работниците и мерките што ќе ги преземе новата Влада.

Read More

Законот за минимална плата ќе претрпи измени и ќе има нејзино зголемување за околу 20 отсто, најави во понеделникот министерот за труд и социјална политика, Ибрахим Ибрахими, по работната средба со претставници на дек од синдикатите во Македонија. „Она што првично утврдивме е дека има простор,

Read More

Мила Цароска претседателка на Комисијата за труд и социјална политика на СДСМ, го поддржа денешниот синдикален марш на Повелбата за солидарност и порача дека работниците во Македонија ќе имаат повисоки плати и ќе бидат заштитени. - Не дозволивме насилното сценарио во Парламентот да ги спречи демократските

Read More

СДСМ вчера вети дека до 2020-та планира постојано да ја зголемува минималната плата и таа за работниците во приватниот сектор да достигне 16.000 денари, но не откри како ќе се справи со негодувањата на работодавачите кои и на првото кревање на „минималецот“ имаа жестоки реакции

Read More

„Платите на многу работници во Македонија не ги покриваат ни неопходните трошоци за живот, а тоа е посебно забележливо овде во Штип и веднаш да кажам - ние тоа ќе го промениме“, рече Драган Тевдовски, претседател на Комисијата за економија и член на Извршниот одбор

Read More