Tuesday, Apr 23, 2024
HomePosts Tagged "МАН"

Македонската асоцијација на медиуми упати жестоки критики на адреса на СЈО за начинот на кој ги водат постапките, особено против Сеад Кочан сопственикот на ТВ НОВА и други провладини новинари, сметајќи дека на овој начин директно застанеле на страната на Зоран Заев. Во соопштението кое

Read More

Синдикатот на новинари и медиумски работници е против секаква државна интервенција во медиумите, а особено владините реклами кои се алатка за држење на медиумите во вазалски однос, вели Тамара Чаусидис.  Новиот предлог закон за информативни и рекламни кампањи на јавни институции според Чаусидис е порака

Read More

Во пресрет на политичкиот договор за либерализација на медиумите, предвиден со договорт од Пржино за чија реализација сеуште преговараат работните групи за медиуми на политичките партии во Клубот на Пратениците во Скопје, МРТ денеска издаде „етички кодекс“ за известување и работа. Етичкиот кодекс кој, како што

Read More

Откако Македонската асоцијација на новинари се пожали дека во извештајот на Европската комисија не се споменати сите случаи на нападнати и загрозени новинари, денес од портпаролката на Европска комисија беше потенцирано дека принципот на слободата на медиумите е неделив и заштитата на новинарите како и

Read More

Здружението на новинари и Македонската асоцијација на новинари започнаа дебата со надлежните институции за начинот на кој ќе работи јавниот сервис. Нивен предлог е МРТВ да се финансира со гарантирани средства во износ 1 процент од буџетот на државата или приближно 30 милиони евра годишно,

Read More