Wednesday, Jun 19, 2024
HomePosts Tagged "македонски јазик"

Денес, претседателот на македонската Влада Зоран Заев, заедно со министерката за образование и наука, Мила Царовска, присуствуваа на Меѓународната научна конференција „Македонскиот јазик – извор на научни истражувања (дома и надвор)” во Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков”. Во обраќањето премиерот Заев ги потенцираше двата значајни

Read More

Премиерот Зоран Заев на Меѓународната научна конференција „Минатото на јазичниот свет денес и утре“ по повод отворените денови на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“, рече дека Владата искрено и силно е посветена да го негува и унапреди македонскиот јазик. Заев информираше дека во соработка со

Read More

Македонскиот јазик не е загрозен од Законот за употреба на јазиците што е во собраниска процедура, рече проф. д-р Људмил Спасов, претседател на Советот за македонски јазик, одговарајќи на новинарско прашање по денешната прес-конференција во Владата, на која тој презентираше пет од 25-те мерки за

Read More

Владата ја разгледа и усвои информацијата со предлог – мерки за унапредување на состојбата на македонскиот јазик со кои меѓу другото се превидува формирање Фонд за поддршка на афирмирањето на македонскиот јазик на странските универзитети, отворање и одржување на лекторатите по македонски јазик на странските

Read More

Македонското друштво „Илинден“ со седиште во Тирана и разгранокот за Голо Брдо, во име на Македонците што живеат во Албанија, побараа од надлежната служба за водење матична евиденција, документите да бидат издавани на македонски јазик. - До директорот на Генералната дирекција за матична евиденција, Бледар Дорацај,

Read More

Министерството за образование и наука објави оглас за вработување на наставници за реализирање на дополнителна настава за основно образование на мајчин јазик за децата на граѓаните на Република Македонија кои престојуваат во странство. Огласот конкретно се однесува на работа во Кралството Шведска, а ангажманот ќе

Read More

Викендов во Охрид беше отворен 49. Меѓународен семинар за Македонски јазик, литература и култура. Како што соопшти организаторот, Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ (УКИМ), семинарот ќе трае до 26 јуни и на него учество ќе земат осумдесет стипендисти од 17 земји, а истовремено ќе се одржи

Read More

Над триесет млади научници од Македонија и  странство, со свои реферати ќе се претстават на деветтиот Меѓународен научен собир на млади македонисти – Конференција во чест на Лилјана Минова – Ѓуркова, кој денеска и утре се одржува на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. –  Овој собир својата

Read More

Романот „Доротеј“ на Добрило Ненадиќ е во издание на издавачката куќа „Слово“. Преводот на македонски јазик му припаѓа на Димитар Башевски, а за прв пат е објавен во 1977 година. При неговото прво објавување беше пречекан со највисоки оценки и е преведен и објавен на

Read More

Турската национална медиумска агенција Анадолија покрај досегашните известувачи од Македонија ќе отвори и цела редакција на македонски јазик со што ќе го збогати своето портфолиот за гледачите со 10 јазици. На свеченото отворање ќе присуствуваат турскиот вицепремиер и Јалчин Акдоган и претседателот на извршниот одбор и

Read More