Monday, Oct 2, 2023
HomePosts Tagged "криза" (Page 4)

Министерот за економија, Бекин Незири, денеска објави дека состојбата во економијата ќе зависи од исходот на политичката криза и дека партиите кои се учесници во преговорите ќе мора да најдат решение. Оптимистички гледа дека решение ќе се постигне, во спротивно, земјата ќе се соочи со

Read More

Владата на Јапонија донесе одлука да обезбеди неповратна помош за Македонија и Србија во вредност од 500.000 долари за справување со кризата со мигрантите, соопшти денеска канцеларијата на Меѓународната организација за миграции (ИОМ) преку која ќе биде спроведена итната помош. Проектот, според соопштението, има цел да

Read More

Хрватска нагласи дека кризата во односите со Белград ќе заврши само под услов ако Србија го ограничи испраќањето бегалци во Хрватска. Во спротивно, потврдиле изворите од хрватска влада, „навистина сме подготвени херметички да ја затвориме целата граница“. Ова е првпат претставници на владата на Република Хрватска,

Read More

Европската Унија ќе издвои 24 милиони евра за помош на Македонија во справување со напливот на мигранти кои ја преминуваат границата во огромни бројки обидувајќи се да стигнат до западноевропските земји. Одлуката ја соопшти еврокомесарот за проширување Јоханес Хан кој потенцираше дека Балканот не смее

Read More

Никола Поповски, министерот за надворешни работи на Македонија, на неформалната средба со претставници на ЕУ и Балканот порача да се изнајде заедничко решение кое ќе биде одговор во справување со мигрантската криза за да не дојде до нејзинот продлабочување бидејќи државите ќе ги истрошат своите

Read More

Заменик министерот за миграции, Јанис Музалас, соопшти дека на 15-ти септември се очекува Европската унија да испрати 30 милиони евра до Грција кои би биле наменети за справување со бегалската криза. На состанок со синдикатот на општините напоменал дека грчката Влада има конкретен план за справување

Read More

Нафтата на глобалните берзи во Њујорк и Лондон достигна рекордно ниска цена која не се памети уште од почетокот на светската економска криза во 2009-та и изнесува под 40 долари за барел. Причината за падот на цената се бара во забавениот економски раст на новите

Read More

Грција денеска презема уште еден чекор за излегување од кризата со тоа што ќе ја отвори берзата во Атина. Тоа е за прв пат по пет недели и се очекува таа да забележи пад. Тргувањето на берзата во Атина беше запрено кон крајот на јуни како

Read More

BlackBerry ги бележи најслабите резултати во историјата со пазарно учество од само 0.3 проценти што неизбежно ќе доведе до повторно отпуштање на голем дел од вработените, а точниот број не е откриен. „Како што BlackBerry продолжува во новата фаза на трансформација мора да го задржиме фокусот

Read More

Американската дипломатка Викторија Нуланд, која денеска се сретна со политичките лидери во земјава, рече дека верува дека постои политичка волја за излез од кризата. Таа порача и дека што поскоро се реши политичката криза, толку побрзо земјата ќе може да се врати на евроатланскиот пат. -

Read More