Wednesday, Nov 29, 2023
HomePosts Tagged "колумна"

Дали ќе се согласиме со Плутарх дека вредноста на образованието не се мери по бројот на прочитаните книги, туку по нивната употреба во животот? Во текот на целиот образовен процес сме прочитале стотици и стотици учебници и книги, но колку од сето она што сме го

Read More

Јас им велам на младите луѓе: Не мислете на себе, мислете на другите. Размислувајте за иднината што ве очекува, мислете за она што можете да го направите и не плашете се од ништо. Оваа мисла (во мој слободен превод) кажана од неврологот Rita Levi-Montalcini, добитничка на

Read More

Мојата генерација е генерацијата која се роди во годината во која се „роди“ и самостојна, независна и суверена Република Македонија. Мојата генерација е генерацијата која детството го помина во периодот на транзицијата. Ова е генерацијата која се роди за време на воспоставувањето и градењето на еден

Read More

Срѓан Керим, македонскиот кандидат генерален секретар на Обединетите Нации, повика да се постигне нов договор за прашањето на бегалците меѓу земјите каде тие првично бараат засолниште и државите кои се нивна крајна дестинација. Во колумна во Хафингтон Пост, Керим повикува претстојното Генерално собрание на ОН

Read More

Набљудувајќи ја разврската на македонската политичка криза која со потпишувањето на новиот договор доби повторно институционален пат, конечно ми станува јасно дека на следните избори пред македонскиот гласач ќе биде ставена Хамлетовата дилема: Да се биде или не? Последниот дел од преговорите за реинкарнација на Пржино

Read More

Новинарката Кристина Атовска на 8 март, денот на жената, доби известување дека повеќе нема да работи во утринската редакција на ТВ Сител поради нејзината колумна „Новинарски имунитет за Јанкуловска“ објавена претходно на pozitiv.mk. Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работиници солидарно застана зад нашата колешка кој

Read More

Позитив за мене значи полна батерија, позитив значи висока летна температура, позитив значи високо банковно салдо, позитив значи светлина од сонце, ама најважен позитив во овој момент ми е што се појави позитивен сајт. Поради првата новородена колумна на овој сајт би сакал да му

Read More