Monday, Jun 24, 2024
HomePosts Tagged "Казандол"

Најавата дека инвеститорот на рудникот „Казандол“ денеска ќе почне со минирање ги вознемири жителите на Валандово и граѓанските активисти. Активистите од „Спас за Валандово“ и граѓаните се прашаат дали нивниот граѓански отпор бил залуден, исто како и организираните референдуми. Најавуваат дека ваквите активности нема да бидат

Read More

Се прошируваат блокадите во Валандово. Револтирани што претседателката на Советот не свикува вонредна седница за распишување референдум, освен кон Гевгелија и Скопје, иницијативата „Спас за Валандово“ го блокира и патот кон Струмица и Дојран. Се пропуштаат само итните случаи. Граѓанската иницијатива и понатаму бара да

Read More

Партијата Левица денеска, по повод одбивањето на Градоначалникот на општина Дојран, Борче Стамов да го потпише барањето за одржување на референдум за отворањето на рударскиот комплекс во „Казандол“, порача дека е крајно време да се испратат во историја сите оние кои „неодговорно се однесуваат или

Read More

Активистите од иницијативата „Спас за Валандово“ денеска со блокада на клучката Валандово – Пирава – Марвинци побараа општинските власти да закажат седница на која ќе се донесе одлука за референдумско изјаснување против рудникот Казандол. „Спас за Валандово“ инсистираше седница на Советот на Општина Валандово да се

Read More

Жителите на општина Богданци утре ќе се изјаснат дали се за или против изградбата на рудникот за катоден бакар Казандол. Како што пренесува „МКД“, право на глас имаат околу 7.000 лица запишани во Избирачкиот список, кои ќе гласаат на 12 избирачки места. Граѓаните ќе се изјаснат

Read More

Граѓанската иницијатива „Спас за Валандово“ ги собра потребните потписи за распишување на референдум на локално ниво во Општина Валандово, пишува „Плус Инфо“. Денеска во име на сите 2213 потпишани граѓани на Општина Валандово, иницијативата ќе поднесе предлог барање до Советот на Општина Валандово да донесе

Read More

Граѓаните на Валандово успеаја да ги соберат потребните 2000 потписи со кои може да се распише референдум за изјаснување дали се за или против изградба на рудникот Казандол. „Почитувани граѓани на Општина Валандово, Ве известуваме дека потребните потписи за покренување на граѓанска иницијатива се собрани во

Read More

Советот на општина Богданци вчера едногласно ја поддржа граѓанската иницијатива за одржување на референдум за изградба на рудникот за бакар во Казандол. Референдумското изјаснување ќе се одржи на 11 јуни и на истиот граѓаните ќе може да се изјаснат за две прашања – дали се

Read More

Советниците на Општина Богданци вчера решија на 11 јуни да се организира референдум за или против работењето на рудникот за бакар Казандол. Петмина советници од ВМРО-ДПМНЕ, исто толку од СДСМ и еден од ВМРО-НП едногласно решија да се прифати иницијативата на граѓанското здружение „Спас за

Read More