Sunday, Jun 4, 2023
HomePosts Tagged "Јупитер"

Леталото на Американската агенција за истражување на вселената забележала, до сега, најдобри фотографии од Јупитер и открила невреме на северниот пол од најголемата планета на сончевиот систем. Северната поларна регија на Јупитер била многу потурболентна од очекуваното и поинтензивна плава боја во однос на остатокот

Read More

Леталото Џуно на НАСА по неколкугодишно патување успешно се доближи до планетата Јупитер и ја испрати прва слика направена одблиску со нејзините три големи месечини. Од НАСА се воодушевени што Џуно го направи невозможното, а тоа е да ги избегне сите слоеви на радијација околу

Read More

НАСА оствари голем успех-нејзината сонда Џуно, вредна 1,1 милијарда долари, успешно влезе во орбитата на Јупитер во рамки на мисијата за истражување на потеклото на Сончевиот систем. Светските агенции пренесуваат дека серија на радио сигнали испратени од вселенското летало потврдиле дека маневарот за влез во орбитата

Read More