Sunday, Aug 1, 2021
HomePosts Tagged "известување"

Earthquake Alert е апликација која нуди обемен распон на информации за нови земјотреси со податоци за магнитудата, епицентарот, како и вести за погодениот регион. Апликацијата има систем за приказ на мапа, како и можност самите корисници да објавуваат информации поврзани со земјотрес кој го почуствувале,

Read More

ТВ Нова возврати на изјавите на Љубомир Костовски за барањето ад-хок телото да го преиспита начинот на известување од Ватикан според кој фаворизиран бил Никола Груевски, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, без изјави од претседателот Иванов или пак од опозициските претставници. - Прво, не е точно дека немало

Read More

Љубомир Костовски еден од петте члена на ад-хок комисијата за надзор на медиумите побара да се преиспита начинот на кој ТВ Нова извештуваше од Ватикан при канонизацијата на Мајка Тереза. Според новинарот ТВ Нова давале 30 минутна изјава од Никола Груевски иако тој таму е како

Read More

Скоро 90 жалби примил од почетокот на годинава Советот за етика во медиумите, кои се однесувале на необјективно и неетичко известување од страна на дел од медиумите. Комисијата за етика примила околу 130 жалби за година и половина, колку што постои ова тело, информираа денеска

Read More

По предлог на СДСМ во новото ад-хок тело за медиуми ќе членуваат Горан Трпеноски од Вест и Љубомир Костовски од онлајн магазинот Глобус, додека пак ВМРО-ДПМНЕ ги одбра Слаѓана Димишкова од Вест и Цветин Чилиманов од МИА. Тие ќе имаат надлежност да ги надлегуваат медиумите

Read More

Француската влада ја разви мобилната апликација SAIP за да ја предупредува јавноста во случај на терористички напади на EURO 2016 првенството, кое започнува во петок, 10 јуни. Луѓето преку апликацијата ќе може да ја известат полицијата во случај на сомнители активности. Владата во Франција вели дека

Read More

Јавното претпријатие „Градски паркинг“-Скопје, излезе со соопштение дека од денеска ќе започне да работи по ново, летно работно време. Па така, паркинзите ќе работат во периодот од 7 часот до 23 часот. Ова работно време ќе важи од понеделник до сабота, а се однесува на

Read More

Македонските медиуми или барем добар дел од нив потпишаа Повелба за етичко известување во ЕУ инфоцентарот во Скопје, а по иницијатива на Советот за етика на медиумите. Со повелбата се предвидува почитување на сите интернационални професионални принципи во новинарството за известување за јавниот интерес, поддршка

Read More

СДСМ преку ноќ, повторно, го промени ставот. Сега, Тие немаат никаков проблем околу Избирачкиот список, а ја прифатија и Методологијата за негово прочистување, следејќи го примерот на останатите три партии пред нив. Иако изгледа дека СДСМ вразумиле во преговорите, тоа не е така. Сега, преговарачите

Read More

Денеска во „Александар Палас“ беше промовирана публикацијата „Етички и професионални принципи на МРТ за медиумско покривање на изборни процеси“, чија цел е да се обезбеди рамка во која новинарите ќе можат слободно и непречено да работат. Исто така со тоа ќе овозможи на публиката да

Read More