Monday, Aug 2, 2021
HomePosts Tagged "истражување" (Page 5)

Дали некогаш сте помислиле дека екстремната музика со груби и насилни стихови може да има позитивно влијание и да ве направи посмирени и посреќни? Објавена е студија во frontiers in Human Neuroscience во која 39 редовни слушатели на тн. „екстремна“ музика на возраст од 13-34 години, намерно

Read More

Истражувањето на БИРН во кое беше наведена анализа за нетранспарентното и прекумерното трошење на владата за проектот Скопје 2014 го пренесе и регионалната телевизија N1, која е балкански партнер на CNN. Цената на новиот изглед на Скопје, според истражувањето, претставено преку базата на податоци и

Read More

Можеби астрономите во 2006-та му го одземаа епитот „планета“ на Плутон, но тоа не ги спречи научниците на НАСА да ја лансираат една од најскапите мисии за испраќање на вселенско летало кое ќе патува до ова небесно тело за вршење на досега невидени истражувања. Леталото „Нови

Read More

Според најновото истражување на Универзитетот од Монтреал голем број на уживатели на марихуана имаат зголемена телесна тежина. Во популарната култура се верува дека по консумација на марихуанa се јавува апетит кој е наречен munchies, односно зголемена потреба за јадење.   Истражувачите се обиделе да добијат научна потврда

Read More

Македонските нуркачи од клубот „Акватек“ и спелео- нуркачкиот клуб „Врело“ ја продолжија својата истражувачка експедиција во пештерата Врело на Матка. Нуркачите од овие клубови истражуваа нови премини и нови делови на подводната пештера во должина до 200 метри, како и кај пределот околу салата наречена

Read More

Истражувачи на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вирџинија дошле до неверојатно сознание за сокриен систем на садови кои го нарекле „лимфни садови на централниот нервен систем“, чија задача е да ја исцрпат лимфната течност од мозокот до околните лимфни жлезди. Студијата е под раководство на Антоан Лувро,

Read More

  Според истражувањето на Американската агенција ,,Галуп” спроведено на тема љубов и размена на емоции помеѓу луѓето, било заклучено дека на Балканот најмногу знаат да сакаат жителите на Црна Гора( 74%), Србија(72%) и Босна и Херцеговина(72%), Хрватска (69),а Македонија и Словенија (68%). Додека на дното на

Read More

Од позиции на целосна забрана и осуда на сите корисници, па се до апостоли кои ја благословуваат, каде е вистината за марихуаната и нејзиното лековито дејство. За да нема забуни извршено е обемно научно истражување на Универзитетот Бристол за ефектите на канабисот за кој во последните

Read More