Monday, Aug 2, 2021
HomePosts Tagged "истражување" (Page 4)

Факултетот за безбедност спроведе големо истражување за положбата на чуварите во македонските затвори за кои се открива дека се под постојан стрес, како и под притисок и закана од насилство. Покрај ниското чуство на безбедност, чуварите се незадоволни од платеноста и ценењето на нивниот вложен

Read More

Пешачењето може да ве поттикне да размислувате креативно, сугерира истражувањето спроведено од страна на американскиот универзитет Санта Клара. Десетици студенти биле дел од тестирањето во две фази, додека седеле и додека оделе на подвижна лента. Резултатите покажале дека одењето било поврзано со поголема снаодливост во ситуациите

Read More

Фирмата за деловен менаџмент „Домо“ објави нова инфографика во која се прикажани активностите на луѓето за само една минута на најпопуларните социјални мрежи и онлајн сервиси, како Фејсбук, Инстаграм, Нетфликс, Снепчетт или Јутјуб. Истражувањето покажало дека речиси 1,5 милијарди корисници на популарниот Фејсбук секоја минута „лајкуваат“

Read More

Никол Бар е обична 12-годишна девојка од Британија која живее во приколка како дел од патувачка заедница во својата земја. Нејзиниот татко забележал дека нешто необично и импресивно и ја натерал да направи тест на интелигенција, резултат кој би можел да ја кавлификува во „славното

Read More

Научниците кои истражуваат како да се намали зависноста од одредени пороци откриле дека играњето Тетрис во рок од три минути значително ги намалува потребите од секс, дрога, алкохол, цигари па дури го намалува и апетитот. Истражувањето било спроведено со 30 испитаници кои во текот на

Read More

Велат дека сѐ што е во умерена доза секогаш има позитивни придобивки. Така е и со лутата и зачинета храна која во себе крие тајна која може да го продолжи вашиот животен век. Одделот за исхрана на Харвард при своите истражувања открил податок дека луѓето кои

Read More

Која е најдобрата диета на светот која ќе ви помогне да изгубите килограми, а истовремено ќе го подобрите своето здравје? David L Kac, основач на Prevention Research Center,го има одговорот за вас Кац и неговиот колега Мелер направиле истражување анализирајќи ги најпознатите светски начини на исхрана:диети кои

Read More

Дванаесет млади журналисти под менторство на шест познати француски новинари се дел од патувачкиот новинарски семинар „По стапките на Албер Лондр“ кој ќе се реализира во нашата земја од први до 15-ти август. Овој патувачки семинар ќе биде исполнет со многу истражувања како во нашата земја,

Read More

Најновото истражување на Универзитетот во Питсбург во кое биле опфатени околу 400 лица покажало дека нема никаква поврзаност и последици врз здравјето со употребата на марихуана во текот на тинејџерските години што би се одразило подоцна во животот или по 30-тата година. „Тоа што го откривме

Read More

НАСА доби нови слики од црвените цик-цак линии исцртани на Титус, една од најголемите месечини на Сатурн, со што се потврди нивното постоење но, се уште научниците немаат објаснување како се настанатите и дале се должат на некаква хемиски реакција или пак причината е нешто

Read More