Monday, Aug 2, 2021
HomePosts Tagged "истражување" (Page 3)

Неодамнешно истражување во Велика Британија покажа дека три четвртини од ефтините очила за сонце не пружаат доволна заштите од сончевите зраци, иако ги имаат поминато УВ тестовите и имаат маркица со која ви велат дека ќе ги штитат вашите очи. Долготрајно носење на такви очила можат

Read More

Благодетите на насмевката за психофизичко здравје до сега беа потврдени безброј пати, но помалку е познато дека не се смееме исто во секое друштво. Дека нашата насмевка звучи различно кога сме со пријатели за разлика кога сме со непознати лица, заклучија научниците од универзитетот во

Read More

Споделувањето на слушалките од смартфон со други луѓе, може да биде опасно за вашето здравје, открива професорката Кели Рејнолдс од Универзитетот Аризона. Човечкото уво содржи восок, мртви клетки од кожата и бактерии, а во таа прилика ги разменувате материите со другите. „За време на дезинфекција на

Read More

Сајтот „ IQ Research“ направи ранг листа која ги прикажува државите со највисок и најнизок коефициент на интелигенција. Професорот по психологија Ричард Лин и Тату Ванханен, професор по политички науки од Велика Британија и Финска го прикажа резултатот од своето четири  годишно истражување. Тие студијата ја

Read More

Според агенцијата „Брима Галуп“ за потрошувачките навики на конзументите на пиво и безалкохолни пијалоци во Македонија, околу 44 проценти од луѓето на возраст меѓу 25 и 54 години конзумираат пиво, а околу 30 проценти од лицата на возраст од 15 до 34 години конзумираат газирани и

Read More

Низ годините канабисот бил лажно обвинуван дека е причинител на многу болести. Лошо спроведени, безмилосни и неетички истражувања кои биле наменети се со цел да се притаи вистината за оваа лековита билка. Во овој документарен филм ќе видите како, зошто и кога државите мислат дека

Read More

Поради канабисот се покренаа многу дебати и расправии последниве неколку години. Голем дел од САД и многу земји ширум светот го легализираа канабисот во медицински цели. Тоа е нормално, добра вест. Има безброј примери за тоа на колку луѓе канабисот им помогнал во лекување на

Read More

8.2 метри диаметар, високо 75 метри во височина, „Претседателот“ е второто најголемо дрво во светот. Тимот на „National Geographic“ заедно со тим на истражувачи го посетуваат ова дрво во националниот парк „Sequoia“ со цел да го фотографиираат и истражат ова извонредно големо и старо дрво.

Read More

За проектот Луково поле се уште нема студија, ХЕ Бошков мост никој не се нафаќа да ја гради. Двете хидроцентрали кои ЕЛЕМ ги претстави во јавноста уште пред две години тапкаат во место. Од министерството за животна средина ја чекаат поправената верзија на еколошката студија

Read More

Неодамнешно американско истражување покажало дека лошите и негативни утрински вести нé прават подепресивни и помалку продуктивни, се наведува во студијата објавена во списанието Harvard Business Review. Научниците истакнуваат дека лошите вести коишто ќе ги слушнеме наутро го поткопуваат нашиот работен елан, па со тоа и

Read More