Monday, Aug 2, 2021
HomePosts Tagged "истражување" (Page 2)

Читањето книги може да го продолжи животниот век за две години, велат научниците од универзитетот Јејл во заклучокот од своето неодамнешно истражување од кое резултатите ги објавија во научното списание Social Science & Medicine. Коавторката на студијата Бека Р. Леви, професорка по епидемиологија на универзитетскиот

Read More

Летувалиштето „Плаја ден боса“ во Ибица (Шпанија) е прогласен за најскапото летувалишта во Европа во месец август. Овие податоци ги презентираа француската туристичка агенција „Allovoyages“. Најевтината двокреветна соба таму сега е достапна за минимум 254 евра за вечер за хотел 3 ѕвезди. По солената „Ибица“, на

Read More

НВО Инфоцентарот во партнерство со Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО), Осми Септември и Центарот за развој на медиуми, во периодот ноември 2015 – јануари 2016 година, спроведе анкета меѓу младите луѓе во сите осум плански региони во Република Македонија (Скопски, Вардарски, Источен, Североисточен, Пелагониски,

Read More

Денес тестатурата е таа која го заменува рачното пишување, но научниците велат дека пишувањето на тестатура штетно влијае врз мозокот. Финската здравствена комора по неколку направени истражувања утврдила дека пишувањето со молил или пенкало, односно рачното пишување го развива мозокот, за разлика од пишувањето на

Read More

За марихуаната најчесто се вели дека е најлесниот вид на дрога и дека тешко се станува зависен, но во ново истражување во кое биле опфатени редовни консументи на канабис се откриваат причините за јавување на зависност во мозокот. Во групата имало уживатели на канабис кои секојдневно

Read More

Се работи за сечилото на ножот кој бил пронајден покрај мумијата на кралот Тутанкамон, египетскиот фараон од 14-от век пред н.е. кое било направено од метероит, објавуваат истражувачите од Политехничкиот универзитет во Милано, Универзитетот во Писа и Египетскиот музеј во Каиро. Тимот од овие научници направил

Read More

Компанијата ExpertMarket направи ранг листа на градови низ светот во кои луѓето имаат најдобар баланс меѓу работата и слободното време, пишува Business Insider. Критериумите се колку часа неделно и годишно луѓето во нив работат, како и колку дена одмор добиваат. Интересно е што првите два града

Read More

Ново поголемо истражување спроведено од американската влада потврди дека постои врска помеѓу мобилните телефони и ракот. Ова претставува значаен развој за истражувањата поврзани со долгогодишната контроверзија за тоа како мобилните телефони влијаат на здравјето на корисниците. Научниците од Националната програма за токсикологија изложиле машки стаорци на видот

Read More

Благодарение на сондата Розета која беше лансирана на кометата Чурјумов-Герасименко научниците за прв пат добија податоци за постоење на органски компоненти во нејзината гасовита облога кои се клучни за формирање на основни форми на живот. На кометата се пронајдени остатоци од амино киселени и фосфор со

Read More

Според анкетата на ПАСОС проектот за отворена влада, во 2015 година се намали довербата во јавните институции во Македонија. Испитаниците ги идентифиикуваа политичките партии и владината канцеларија за антикорупција како особено неверодостојни и со најмала доверба. Само 10% се изјасниле дека имаат доверба во Државната комисија

Read More