Friday, Sep 24, 2021
HomePosts Tagged "истражување"

Отвореноста на судовите и на јавните обвинителства во регионот не е на задоволително ниво, покажа истражувањето за степенот на отвореност на судските органи во регионот, спроведено во шест земји од регионот, во рамки на проектот „Актион СЕЕ – Одговорност, технологија и мрежа на институционална отвореност

Read More

Нови договори од над 94 илјади евра се склучени за обезбедување на Музејот на ВМРО, Портата Македонија, како и за чистење на портата од оштетувања на фасадата, покажуваат договорите објавени на Бирото за јавни набавки - објави БИРН. За обезбедување на Музејот на ВМРО ќе се

Read More

Долго време постои една заблуда кај пушачите дека ако запалат цигара во стресни моменти ќе можат да се смират, но научниците по едно долго истражување дошле до сосема различни резултати. Пушачите имаат 70 отсто поголеми шанси да страдаат од депресија и анксиозност, покажува оваа студија.

Read More

Големо повеќегодишно истражување покажува дека несоницата (инсомнија) е многу опасна по здравјето, дека предизвикува срцеви и мозочни удари, како и дека кај жените тој ризик е малку поголем отколку кај мажите. Студијата, која траела 30 години и следела 160.000 луѓе, утврдила дека лошиот сон, како и

Read More

Голем број од Македонците преферираат да користат лубриканти и други сексуални помагала, покажа истражувањето спонзорирано од Дурекс, глобално најпознатиот бренд за презервативи. Анкетата спроведена на репрезентативен примерок од 811 испитаници, уште покажа дека Македонците се претпазливи и внимателни, 70% или 566 од испитаниците при сексуалниот

Read More

Новите истражувања покажаа лимоноидите, природните споеви присутни во лимонот, го спречуваат развојот на ракот на градите. Дали сте знаеле дека лимонот треба да се искористи цел? Ништо од него не смее да се фрли. И тоа не само поради здравствени причини, туку и поради неверојатниот вкус. Едноставно

Read More

Научниците во едно ново истражување го докажале она што сопствениците на кучиња одамна го знаат: дека нивните најдобрри пријатели кучиња разбираат кога нешто им се кажува. Унгарските научници скенирале 13 мозоци на кучиња додека тренерот им се обраќа, за да утврдат која хемисфера од мозок

Read More

Анкета на сајтот за патување airfare watchdog покажала дека стјуардесите на американската нискобуџетна авиокомпанија Spirit Airlines се најдрските во светот со најлош однос кон патниците. На второто место се стјуардесите од Air Canada кои се покажани на видео како шутираат багаж на патници и го фрлаат

Read More

Македонците имаат поголема доверба во Европската Унија, отколку во македонските институции, односно Собранието и Владата, покажа истражувањето „Стандард Евробарометар“ што го спроведе Европската комисија во земјите членки на ЕУ и во петте земји кандидатки, Србија, Албанија, Црна Гора, Турција и Македонија. Според анкетата, 58 отсто од

Read More

Иако се вели дека „вистинската љубов не знае за години“, научници од Универзитетот Емори во Атланта докажале дека сепак постои идеална разлика во годините која до некаде гарантира квалитетен и добар однос. Во истражувањето во кое учествувале три илјади луѓе научниците се обиделе да дознаат во

Read More