Thursday, Jun 24, 2021
HomePosts Tagged "Историја"

Веќе знаеме дека го главата на George R.R. Martin, кој е писател на серијалот книги по кој е и снимана серијата Game of Thrones, се случуваат секакви чуда, војни и што ли уште не, но сепак некои од ликовите се базирани на личности кои навистина

Read More

Пирамидите биле изградени од цивилизациите во повеќе делови од светот. Илјадници години најголемите градби на Земјата биле пирамидите — прво Црвената пирамида во Дашур и потоа Кеопсовата пирамида во Гиза — обете во Египет, втората е единствената од седумте светски чуда од античкиот свет која е сè уште преостаната. Пирамидата во Куфу главно е

Read More

Институтот за македонска историја и македонски јазик сè уште молчат за Тиранската платформа, истакна Борис Дамовски – еден од организаторите на протестите „За заедничка Македонија“. „Имаме институции задолжени за зачувување на македонскиот јазик и историја, чии што членови истакнати и помалку истакнати се спонзорирани од странски

Read More

Објавувањето нов учебник по историја во кој премиерот Виктор Орбан зазема почесно место и кој повторува негови ставови против мигрантите, предизвика спорови и полемики во Унгарија. Учебникот е наменет за ученици на 14-годишна возраст. Орбан, кој е на власт од 2010 година, во учебникот е претставен

Read More

Славниот кошаркар Мајкл Џордан донираше пет милиони долари за изградба на нов музеј за афро-американската историја кој ќе биде отворен од 24 септември, а во знак на благодарност, музејот својата галерија за спорт ќе ја нарече по Џордан. Исто така Џордан му поклонил и свој

Read More

Еден од најскапите разводи во историјта конечно е завршен, но по судската одлука ниту една страна не отишла дома насмеана. На поранешната супермоделка, Кристина Естрада (54), која го тужеше својот поранешен сопруг, милијардерот Валид Џуфали (61) побарувајќи бракоразводна отштета од 196 милиони фунти, доделени ѝ

Read More

На денешен ден пред шест години е завршен најдолгиот натпревар во историјата на тенисот, велиме завршен бидејќи започна два дена порано. Во историјата на тенисот како играчи кои учествуваа во најдолгата средба влегоа Американецот Џон Иснер и Французинот Николас Мау. После 11 часа и 5

Read More

Туристичката стража оваа сезона ќе ја помине во „Жена парк“ и на посетителите ќе им ја претстават македонската историја пред спомениците и обележјата. Учесниците во Туристичката стража носат соодветни костими од различни историски епохи, некои се облечени како комити, други како партизани, а големо внимание

Read More

Во светот денеска се одбележува 1 Април, Денот на шегата, кога луѓето прават безопасни шеги и објавуваат лажни вести со кои другите ги доведуваат во смешна ситуација. Шегата се нарекува проваприлска шега, а тој кој ќе ја направи измамата во моментот на објавување на шегата

Read More