Monday, Oct 2, 2023
HomePosts Tagged "инвестиции"

Сите инвестициски зафати се во застој, фирмите се борат за дневна ликвидност. Банките пливаат во бари и ќе мора посилно да го поддржат приватниот секотор, осбено сега во вакви услови на политичка неизвесност која го загрози стопанството – коментираат за неделната економска анализа на Portalb.mk

Read More

Свеж капитал и нов инвеститор со нови амбиции, нови планови, нови развојни капацитети и поголем број вработувања во компанијата Бонум, најави денеска претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Никола Груевски, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ преку својот профил на Фејсбук најави две нови инвестиции. Холандска компанија ќе внесе свеж

Read More

Никако да се преживее со плата од 200 евра? На Македонците тоа им успева, но по која цена? Земјата каде економијата расте, невработеноста се намалува, платите стагнираат, а работниците мизеруваат, е приказна за Рипли, пишува Дојче веле. Трисет и пет годишниот Горан уште во рани мугри

Read More

Три нови инвестиции ќе се реализираат во наредниот период во општината Кривогаштани, кои само во првата година треба да отворат најмалку 100 редовни работни места и дополнително најмалку 100 сезонски. Новите инвестиции, како што нагласи претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски се резултат на посветеноста на

Read More

Никола Груевски заедно со министерот за здравство Никола Тодоров ги потенцираа сите нови проекти во јавното здравство кои ќе се одвиваат во наредниот период, а опфаќаат реконструкција и доопременување на повеќе болници низ Македонија, како и изградба на нови клиники во населени места како Лабуништа

Read More

Британската компанија Минеко Лимитед, член на Минеко Групата, која претставува еден од најголемите инвеститори во регионот во областа на рударството и енергетиката, и покрај глобалната криза на пазарот на обоени метали и рударскиот сектор, преку рудниците со кои управува оствари одлични деловни резултати во 2015

Read More

Прокредит банка најави нова кредитна линија вредна околу 10 милиони евра која ќе им биде достапна на македонските претприемачи за финансирање на нивните иновативни идеи со кои би ја зголемиле конкуренцијата и растот. „Како единствена специјализирана банка за мали и средни претпријатија сакаме да ги поддржиме

Read More

Европската Startup недела се ближи кон завршетокот со последните активности на кои ќе бидат согледани и можеби најважните насоки за во идина, а тоа е институционалната поддршка на стартап екосистемот во Македонија, пристапот до финансии како и мотивацијата од Европската унија. Утре во петок (05.02.2016)

Read More

Владиниот тим за привлекување на странски инвестиции на економскиот форум во Антверпен ги претстави можностите за влез на белгиските компании во Македонија кои покажале почетен интерес за започнување на бизнис. На презентацијата предводена од вицепремиерот Зоран Ставревски и Висар Фида директорот на Агенцијата за привлекување

Read More

Вицепремиерот за економски прашања му посака добредојде на Регионалниот фонд за иновации South Central Ventures кој ќе отвори канцеларија во Скопје и на македонските идеи за нови стартапи и мали и средни претпријатија ќе може да им додели грантови за инвестиции со вкупен буџет од

Read More