Tuesday, Sep 28, 2021
HomePosts Tagged "интернет"

Вкупно 1.503.000 жители на Македонија, односно 72,2 отсто од населението користи интернет, а милион од нив се приклучени на социјалната мрежа Фејсбук, покажуваат податоците на специјализираниот статистички веб сајт „Интернет ворлд стат“. Според истражувањето, во македонските граѓани повеќе користат интернет во споредба со жителите на Црна

Read More

Во Македонија се регистрирани 1.440.000 корисници на интернет или 68,5 проценти од населението, а милион се приклучени на социјалната мрежа Фејсбук, покажуваат податоците на специјализираниот статистички веб сајт „Интернет ворлд стат“. Од земјите во регионот повеќе од Македонците интернет користат во Словенија (72,8 проценти) и во

Read More

Откако поранешните министерки Гордана Јанкулоска и Фросина Ременски разменија „тешки“ зборови на социјалната мрежа Фејсбук, расправијата продолжи со низа обвинувања. Поранешата министерка за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска ја обвини пратеничката Ременски дека лечела фрустрации преку коментари, а таа пак констатираше, како што вели, дека нејзината

Read More

Пред точно 25 години „World Wide Web“ (www) и ја отвори портата на „обичните“ луѓе, со што започна ерата на глобалното поврзување по пат на интернет. „World Wide Web“ го сочинува интегралниот дел од светот, но пред 23 август 1991 година реалноста каква што ја

Read More

Со новите истражувања се открива дека батеријата на вашиот смартфон би можела да се искористи за следење преку интернет. Поточно, може да се употреби HTML5 API од статусот на вашата батерија, кој им овозможува на серверите да му испраќаат на вашиот телефон страници што помалку

Read More

Google лансираше нова верзија на интернет прелистувачот Chrome која е многу поефикасна, побрза и нема да троши многу ресурси на смартфонот со што значително ќе се заштеди енергија. Во Chrome се вградени нови алатки кои штедат и интернет, па така со мала компресија видеата ќе го

Read More

Facebook подолго време речиси тајно работеше на новиот соларен дрон Aquila за кој се знаеше само дека е во тест фаза, но сега е изведен и првиот успешен на висина од 655 метри со поминати 96 минути во воздух. Секако, крајната цел е големиот дрон кој

Read More

Околу 10.000 домаќинства од рурални и најмалку населени места во државава првпат ќе добијат пристап до интернет во рамки на универзалната услуга од оператор којшто Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) планира да го избере на тендер до крајот на годинава. Давателот на универзалната услуга ќе обезбеди

Read More

Google објави нова опција за подесување на приватноста, со чија помош корисниците на едно место можат да пронајдат се што Google бележи за нивните активности на интернет. На страницата My Activity имате детален преглед за се што се правеле на Google и неговите сервиси. Таму

Read More