Tuesday, Sep 28, 2021
HomePosts Tagged "интеграција"

Поранешниот шведски премиер и некогашен министер за надворешни работи, Карл Билт, оценил дека Европската унија мора да го забрза процесот на европската интеграција на земјите од Балканот и со тоа јасно да покаже дека има волја да одговори на ризиците кои постојат во регионот -

Read More

Денеска високиот комесар на ОН задолжен за мигранти , Филипо Гранди, изјави дека Европа треба да ги зајакне напорите за интеграција на мигрантите од Сирија, Ирак и Авганистан. Според него во прашање е еден од најголемите предизвици. Тој додаде дека е време да се вклучи

Read More

Тоа што Велика Британија изгласа референдум со кој побара излез од ЕУ нема да значи и стопирање на процесот на евроинтеграција на земјите од Западен Балкан вклучувајќи ја и Македонија. Брисел ќе ја продолжи политиката на отворени врати иако искрено одамна тие не ги „раширил“ за

Read More

Македонскиот претседател на Самитот за последиците од климатските промени оствари повеќе средби со лидери на земји на кои се разговарало на повеќе политички теми од кои секако неизбежна е кризата со бегалците и мигрантите. Првичните впечатоци се дека Македонија како земја засега добро се справува

Read More