Friday, May 24, 2024
HomePosts Tagged "иновација"

На македонскиот пазар ќе бидат понудени првите функционални колачи од домашно производство со активни и здрави состојки. Иновацијата на Жито пром за технолошкиот процес е поддржана и од ФИТР.Станува збор за први колачи од македонско производство, кои позитивно влијаат врз метаболизмот, како и врз целокупното здравје на

Read More

Иноватор и дизајнер од Русија подолго време работи на кревет отпорен на земјотреси кој ќе може да му го спаси животот на корисникот внесувајќи го автоматски во метална кутија што сензорите почуствуваат потресување. Внатре во креветот има доволно простор за резерви на вода, боци со

Read More

Mercedes-Benz го претстави својот нов модел на самостоен автобус Future Bus. Новиот футуристички автобус го реализира своето прво возење на улиците во Амстердам. Импресивниот автобус има вградено систем за автономно возење и навигација наречена City Pilot. Таа е многу слична на системот "Highway Pilot", кој Mercedes-Benz

Read More

Актерот Чарли Шин кој откри дека боледува од ХИВ е портпарол и промотор на новиот вид на кондоми Lelo Hex кои се изработени од нов вид на еластичен и издржлив материјал со склопување на парчиња осумаголници кои гарантираат поголема безбедност и воопшто не може да

Read More

После 2 години конструкција, германска компанија изработи робоот способен пасивно да ве придружува во пинг-понг. Под пасивно се мисли дека едина работа која роботот не може да ја направи е да сервира! Роботот под име „UHTTR-1“ е изработен во исто време со роботот на компанијата „Kuka“,

Read More

Со Scalevo Wheelchair лицата со инвалидитет може да многу полесно да се движат секаде, особено во местата кои се непристапни за инвалидска количка. Иновацијата започната како студентски проект на Универзитетот во Цирих има огромен потенцијал да го подобри животниот стандард на лицата кои се зависни

Read More