Monday, Oct 2, 2023
HomePosts Tagged "Илинден" (Page 2)

Техничкиот премиер ја водеше централната прослава на Илинден на Мечкин камен во Крушево од каде и се обрати на нацијата испраќајки пораки за значењето на најголемиот македонски празник, како и за актуелната политичка состојба. - Денес ги одбележуваме двата Илиндена и оддаваме почит како на Илинденската

Read More

Претседателот на републиката Ѓорге Иванов од Пелинце повика на сплотување на народот и национално помирување со тоа што личните интереси ќе бидат жртвувани пред државните. „После долго време и исцрпувачки преговори, постигнат е договор за надминување на политичката криза. Со помош на меѓународните посредници, лидерите на

Read More

Претседателот на СДСМ Зоран Заев оваа година празникот Илинден го прослави на Мечкин камен од каде ја упати и главната порака на опозицијата кон народот, а насочена против криминалите на власта. „Веќе со години во Македонија е наметната една лажна привидна поделба на партизани и комити

Read More

Претседателот на државата, Ѓорге Иванов, по повод националниот празник 2 Август, помилува 43 лица. Одлуката на Иванов е објавена во вчерашниот број на „Службен весник“. Tоа значи дека сите 43 лица делумно се ослободуваат од издржување на затворската казна. Скратувањето на казните на помилуваните лица се

Read More

Овој викенд, пред големиот македонски празник Илинден, Охрид е градот кој е центарот на сите музички случувања во Македонија. Еден од тие настани е и „Summer beach festival", тродневен фестивал кој ќе се одржи на плажата „Немо“, а ќе опфати дел од моментално најбараните артисти

Read More

Никола Груевски, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, ја засилува својата активност и надвор од владиниот тим пофалувајќи се со две странски инвестции. Едната е од Key Safety Systems кои го стартуваат производството во Кичево, а втората е нова странска инвестиција во оштина Илинден од страна на турската

Read More

По повод одбележувањето на националниот празник “Илинден“, во рамки на предвидените манифестации во Скопје, Крушево (Мечкин Камен) и во меморијалниот комплекс Пелинце, кумановско, ќе биде применет посебен собраќаен режим со цел непречено и безбедно одвивање на закажаните настани за чествување на празникот. Така, во недела со почеток

Read More

Ѓорѓе Иванов претседателот на Република Македонија по повод прославата на националниот празник 2 август донесе одлука за помилување на 45 осуденици кои во изминатитот период покажале добро поведение. 38 затвореници добија делумно намалување на затворската казна, а 7 се целосно ослободени.

Read More