Tuesday, Sep 28, 2021
HomePosts Tagged "Гевгелија"

Примерок вода од гевгелискиот водовод покажал дека водата што ја пијат гевгеличани сè уште содржи количества арсен опасни по здравјето на луѓето и ја повикува новата локална власт да го реши проблемот со посебни филтри, оти водата од изворите содржи големи количества арсен. Како што посочува

Read More

ДОМ им честита на гевгеличани за високата еколошка свест со која ја отфрлија идејата за отворање рудници за злато на Кожуф. Тие не се согласија да се уништува земјоделието и туризмот во нивниот крај, сѐ до Валандово и Дојран и кажаа не за лужење руда

Read More

Вчера се спроведе успешен референдум во Гевгелија, на којшто граѓаните се изјаснија апсолутно против отворање на рудник на територијата на градот. По изгласаниот референдум, Советот на општината е должен да ја спроведе одлуката на граѓаните. Законски, одлуката што ќе се изгласа на референдум е обврзувачка

Read More

Граѓаните на општината Гевгелија денеска покажаа висока демократска и еколошка свест и со тоа станаа предвесници на овие реформи во државата. Тие се спротивставија на ниско развиената еколошка свест, на недоволната информираност во врска со екологијата и еколошките постапки кои што треба да се преземат

Read More

На 37-те избирачки места на референдумот за или против отворање на рудници за злато на планината Кожуф повеќе од 13 илјади гевгеличани или околу 70 отсто од оние запишани во Избирачкиот список денеска излегоа на гласање. Со тоа е исполнет законскиот праг, 50% излезност, а

Read More

Според Општинската изборна комисија излезноста на Рефенредумот во Гевгелија против истражувањето на ископи на злато во Кожув и отворање на рудници изнесува 58 отсто и досега нема ниту пријавено ниту регистрирано проблеми на гласачките места. Референдумот во Гевгелија го иницираа граѓанските активисти од „Спас за Гевгелија“,

Read More

Недоволна информираност на граѓанките и граѓаните за референдумското прашање и за процедурите на спроведување на Референдумот, помали пропусти во работата на Избирачките одбори,  како и проблеми со Избирачкиот список, се клучните забелешки на набљудувачите на ЦИВИЛ – Центар за слобода за текот на Референдумот во

Read More

Мирно се одвива референдумот Граѓаните Гевгелија досега на мирен начин без никакви инциденти и почитувајќи законските процеси се изјаснуваат на распишаниот референдум на кој се гласа дали треба или не да се изградат рудници со злато на планината Кожув. „Референдумското изјаснување почна уште вчера кога гласаа

Read More

Жителите на Гевгелија, утре на референдум ќе одлучуваат дали се „за“ или „против“ отворање рудници за злато на територијата на општината. Како што пренесоа медиумите, Владата изминатиот период дала концесии на меѓународни компании за геолошки истражувања на две локации во општината Гевгелија, односно на падините

Read More

Со делење флаери и брошури, од страна на здруженијата, но и советниците, тече кампањата за престојниот референдум во Гевгелија за изјаснување на граѓаните дали се за или против изградба на рудници за злато на планината Кожуф. Се делаат флаери за излегување на 23 април, но

Read More