Wednesday, Feb 28, 2024
HomePosts Tagged "ерупција"

Вулканите се места каде што излегува вжарен карпест материјал од внатрешноста на земјата. Овој материјал понекогаш доаѓа од длабоките зони на кората, каде се стопил како последица на покачување на температурата и притисокот. Во други случаи, стопената маса потекнува директно од внатрешната обвивка. Вулкани нема

Read More

Тим од научници од Универзитетите во Бристол и Кембриџ, со дрон снимиле ерупција на вулканот Фуего во Гватемала. Ова е прва вулканска ерупција снимена на ваков начин, а дроновите им овозможиле на научниците да ја измерат температурата, влажноста и останатите термички параметри во вулканските облаци. Овој

Read More

Како што прогнозираат експертите на основа на количината на насобрана магма, ерупцијата на Сакураима, еден од најактивните јапонски вулкани, би можела да се случи за две ипол децении. Вулканот Сакураима кој се наоѓа на островот Кјуш, оддалечен е 49 километри од нуклеарната електрана „Сендаи“, а

Read More

Вулканот Етна на Сицилија имаше посилна ерупција која беше забележена и од објективот на фоторепортерот Тури Кагеги. Застрашувачкото исфрлање на чад и лава ги загрижи жителите на Сицилија, додека пак властите подготвуваат планови за можна евакуација и справување со немилосрдната природа на еден од најактивните

Read More

Најактивниот вулкан Колима во западниот дел на Мексико повторно еруптираше со исфрлање на голема количина на чад и пепел, а оваа активност е една од најсилните во последните 100 години. Властите на Мексико извршија и евакуација на стотина жители кои се лоцирани во близина на Колима

Read More

Властите во Индонезија денеска затворија 5 аеродроми поради повеќедневна ерупција на  вулканот Раунг во Источна Јава.. Помеѓу затворените аеродроми се и оние на популарните туристички острови Бали и Ломбок. Во моментот не можам да кажам колку патници се погодени од затворањето на аеродромите, изјавил Фарид Индра

Read More