Tuesday, Jun 25, 2024
HomePosts Tagged "екстерно тестирање"

Учениците преку социјалните мрежи организираат собир пред министерството за образование и наука во знак на протест против екстерното тестирање, кое треба да се одржи следниот месец, јавува „ТВ24“. Новото парламентарно мнозинство досега во неколку наврати напомена дека веднаш по формирањето на новата влада ќе ги

Read More

Ние ќе побрзаме со формирањето влада за да можеме пред 5 јуни, датумот на екстерното тестирање, со одлуки или со закон да го укинеме овој експеримент, кој се покажа како неуспешен, рече мандатарот за составување на новата влада, Зоран Заев, откако претседателот на Република Македонија,

Read More

Ако СДСМ формира влада за една недела, тогаш учениците нема да полагаат екстерно тестирање во јуни, a брзината на формирање влада зависи од тоа кога претседателот Ѓорге Иванов ќе му го додели мандатот на парламентарното мнозинство, ако воопшто го даде. Се уште има дилеми од

Read More

Екстерното тестирање кое беше на големо критикувано, повторно ги држи под стрес и професорите и учениците. Роковите течат. Државниот испитен центар вчера објави 450 илјади прашања за екстерното тестирање кое треба да се одржи од 5 до 9 јуни, но веќе денеска лидерот на СДСМ

Read More

Јавноста повторно се „забавува“ со небулозните прашања од тестовите за екстерно тестирање на кои одговараат македонските ученици и повторно се активираат дежурните критичари на проектот кој го нарекуваат непотребен, тежок за децата и без јасни резултати и ефекти. Од министерството за образование посочуваат дека немаат намера

Read More

Министерството за образование и наука соопшти дека е подготвено за полагањето државна матура и за екстерното тестирање. На веб страницата на Државниот испитен центар јавно се понудени распоредите за екстерното тестирање и државната матура, посочи министерот Ристовски. Државната матура се полага во викендите во периодот од

Read More