Monday, Aug 2, 2021
HomePosts Tagged "депресија"

Во отсуство на обвинетиот Мартин Протуѓер, поранешен шеф на кабинетот на екс премиерот Груевски почна последната седница во Апелацискиот суд за жалбите во „Титаник“. - Во моментот на подигнување од обвинителниот акт и приемот тој беше на лекување во воената болница на унгараката армија во

Read More

Долго време постои една заблуда кај пушачите дека ако запалат цигара во стресни моменти ќе можат да се смират, но научниците по едно долго истражување дошле до сосема различни резултати. Пушачите имаат 70 отсто поголеми шанси да страдаат од депресија и анксиозност, покажува оваа студија.

Read More

Големо повеќегодишно истражување покажува дека несоницата (инсомнија) е многу опасна по здравјето, дека предизвикува срцеви и мозочни удари, како и дека кај жените тој ризик е малку поголем отколку кај мажите. Студијата, која траела 30 години и следела 160.000 луѓе, утврдила дека лошиот сон, како и

Read More

Во Македонија бројот на болнички лекувани пациенти од депресија и од депресивно растројство се зголемува со тек на годините. Во 2010 година бројот на болничко лекувани изнесувал 585, од кои 196 мажи и 389 жени, а во 2015 година тој број изнесувал 803 од кои

Read More

Поранешниот член на ливерпулската четворка, Пол Мекартни, според сопствено признание, бил многу депресивен после распаѓањето на бендот, па дури размислувал и да се откаже од музиката. „Беше тешко да се знае што би работел после „Битлси“. Како да продолжите после тоа?“, раскажува Пол Мекартни. Поранешниот

Read More

Неодамнешно американско истражување покажало дека лошите и негативни утрински вести нé прават подепресивни и помалку продуктивни, се наведува во студијата објавена во списанието Harvard Business Review. Научниците истакнуваат дека лошите вести коишто ќе ги слушнеме наутро го поткопуваат нашиот работен елан, па со тоа и

Read More

Едвај ја спасиле од прерана смрт - 20-годишна девојка од Скопје толку многу се самоповредила по целото лице и тело, што хирург, реаниматор и психијатар од штипската клиничка болница успеале да спречат претерано губење на крв. ТВ Стар ја пренесува причината на ваквиот суров чин. Имено,

Read More