Sunday, Jan 29, 2023
HomePosts Tagged "Демократски сојуз"

Реформите во правосудниот систем треба да се забрзаат како битен предуслов за воспоставување на нов систем на вредности и владеење на правото, порача денеска Демократскиот сојуз. Од партијата предлагаат редефинирање на улогата на Републичкиот судски совет за да се зголеми неговата самостојност, но и да се

Read More

Демократскиот сојуз смета дека реформите во правосудниот систем се од круцијална важност за обезбедување на правна сигурност и еднаква примена на законите. „Во оваа насока предлагаме прво да се врши избор за судија и тоа за во првостепените судови, а по изборот да се упатуваат на

Read More

Претседателството на Демократски сојуз, на вчерашната проширена седница, донело одлука за учество на локалните избори, откако ќе биде дел од коалицијата предводена од СДСМ. „Економскиот развој на централно и локално ниво, како и разрешување на проблемите со кои секојдневно се соочуваат граѓаните, се битни предуслови за

Read More

Демократскиот сојуз смета дека повлекувањето на персоналот од амбасадата на Република Србија е сценарио за дестабилизација на Балканот од пошироки размери, каде се испреплетуваат геостратешки интереси на повеќе центри на моќ. Со овој непромислен, избрзан и не автентичен (српски) акт, главната цел е да се

Read More

„Демократскиот сојуз укажува на апсурдноста на логиката на судовите, извршувањето на одлуките за притвор да ги одлага по поднесена жалба. Како е можно мерки на претпазливост или одлука за притвор, заради обезбедување присуство на обвинет, посебно при постоење услови за бегство или влијание врз сведоци, да

Read More

Демократскиот сојуз смета дека покрај системските промени во правосудството, медиумите и тајните служби, неопходни се реформи и во поставеноста и дејствувањето на политичките партии. „Без демократизација на партиите нема демократизација на државата. Гломазните партии и црпење на кадри од членовите (лепачи на плакати и сл.) на

Read More

Демократскиот сојуз смета дека спорот за името на нашата држава наметнат од Република Грција треба да се решава во три фази. „Своевременo (крајот на 2009) фазното решавање на спорот беше подржан и од Хозе Мануел Баросo, претседател на Европската комисија и Оли Рен, комесар за проширување

Read More

Демократскиот сојуз оценува дека нема услови за одржување на локалните избори во октомври. -Изборот на Владата беше блокиран од страна на ВМРО-ДПМНЕ преку бесцелните дискусии (реплики, контра реплики,процедурални прашања и сл.) во Парламентот и спречување на неговото конституирање, како и на давањето мандат за состав на

Read More

„Демократскиот сојуз ги осудува изјавите на Ѓорге Иванов за амнестија на тие што учествуваа во грабежот и дестабилизација на државата, како и неаргументираните напади на амбасадорот на Германија. Наместо создавање клима за внатрешна кохезија и прифаќање на подадената рака од ЕУ и НАТО, за повторното отворање

Read More

Блокада од страна на ВМРО-ДПМНЕ за да не се конституира Собранието на Република Македонија, како и одбивањето на Ѓорге Иванов да го даде мандатот за состав на Влада на партиите кои имаат парламентарно мнозинство, доведе до тоа да имаме тотален институционален хаос и колапс

Read More