Sunday, Sep 26, 2021
HomePosts Tagged "Богојавление"

Македонците во САД го одбележаа големиот христијански празник Богојавление Водици со свечена литија во Детроит. Традицијата ја одржуваат голем број на иселеници, но и многу Македонци кои се втора или трета генерација и живеат долго време во САД. За осветениот крст најмногу се израдуваa најмладите

Read More

Низ Македонија се одржаа свечените церемонии на осветување на водите и свештениците ги благословија верниците. Голем број на млади низ републиката учествуваа и во вадењето на крстот, а во Скопје на централната манифестација кај мостот „Слобода“ повторно најсреќен беше Даниел Дончевски на кој по четврти

Read More

Граѓанското здружение „Богојавление“ кое десеттина години наназад беше главен организатор на големата црковно-народна манифестација што по повод празникот „Богојавление – Водици“ во Охрид привлекуваше десетина илјади верници и туристи, со соопштение ја извести јавноста дека повеќе нема да избира кум на манифестацијата односно дека организацијата

Read More