Saturday, Jul 13, 2024
HomePosts Tagged "бегалска криза"

Мигрантската криза е една од најголемите кризи со кои се соочуваме по Втората светска војна. Земјите од регионот кои лежат на Балканската мигрантска рута потребно е да соработуваат за справување со неа, особено со оглед на заканите од можно повторување на бегалскиот бран, беше истакнато

Read More

Претседателот на Европскиот Совет, Доналд Туск следната недела ќе ја посети Македонија поради можниот нов бегалски бран и поради политичката криза. Од кабинетот на Туск, засега не ја потврдуваат посетата и наведуваат дека распоредот на претседателот на Европскиот совет за следната недела се прецизира и соопштува

Read More

Европската комисија за кус период го одобри барањето за финансирање добиено од бугарските власти во четвртокот вечерта и денеска одлучи да и додели 108 милиони евра на Бугарија од Фондот за итно финансирање со цел „управување со миграциските текови и зајакнат надзор на границата и

Read More

Европската Унија следната недела ќе одржи вонреден Самит за Балканска бегалска рута со цел да не дозволи бегалската криза која се случи годинава да се повтори со драматични сцени низ границите. На самитот кој ќе се одржи во Виена на 24 септември повикана е Македонија

Read More

Срѓан Керим, македонскиот кандидат генерален секретар на Обединетите Нации, повика да се постигне нов договор за прашањето на бегалците меѓу земјите каде тие првично бараат засолниште и државите кои се нивна крајна дестинација. Во колумна во Хафингтон Пост, Керим повикува претстојното Генерално собрание на ОН

Read More

Германија и Европската Унија премногу долго мижеа пред гоелмиот проблем предизвикан од бегалската криза во хуманитарна смисла, но и за многу последици врз европските вредности. Германската канцеларка Ангела Меркел призна дека не постои сеопфатно паневропско решение со кое ќе се намали притисокот врз границите, а

Read More

Словачка распореди нови 25 полицајци на македонско-грчката граница за да помогне во справување со бегалската криза при обидите за нелегални премини и контрола на теренот. Тие ќе бидат дел од третата мисија во земјава, чие комплетирање е предвидено за 24 јули. „Македонците ја ценат професионалната и

Read More

Белгиски уметници направиле џиновска кукла во лик на бегалец а во знак на мигрантската криза се со цел да ја прошират свеста за тешката ситуација во која се наоѓаат луѓето кои останале без своите домови поради војната во своите земји и морале да побараат втор

Read More

Никола Попоски, министерот за надворешни работи, на дипломатски начин возврати на обвинувањата на неговиот грчки колега дека условите во Македонија не се „созреани“ да се постигне компромисно решение иако според грчките црвени позиции тоа би значело прифаќање на ултиматум за промена на државното име. „ЕУ не

Read More

НАТО ќе отвори специјален Центар против екстремизам во една од најмладите членки Албанија, за соочување со новите безбедносни предизвици, а информацијата ја потврди генерал мајор Јероним Базо шефот на Генералштабот на албанската армија. Базо посочи дека клучна цел е спречување на глобалната закана од екстремизам и

Read More