Tuesday, Apr 23, 2024
HomePosts Tagged "барок"

Градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов, ја запре изградбата на барокните фасади на објекти во центарот на Скопје, чија изведба ја почна претходното раководство на Град Скопје. Стопирана е изградбата на 95 фасади кои требаше да добијат нов барокен лик за да се вклопат во амбиентот на

Read More

Уставниот суд вчера го укина членот 50 од Законот за просторно и урбанистичко планирање и од барок „ги спаси“, меѓу другите, Градскиот трговски центар, Универзитетската библиотека и Македонската опера и балет. На вчерашната седница мнозинството судии гласале за укинување на членот 50 од Законот за урбанизам

Read More

Се премислил петтиот уставен судија, со чиј глас Уставниот суд за влакно успеа да го запре преслекувањето во барок на ГТЦ, Македонската опера и балет и Националната универзитетска библиотека, но и градбата на стотина станбени згради, приватни хотели и други комерцијални објекти кои поранешната влада

Read More

Уставниот суд на денешната седница донесе привремена мерка, односно стопирање на идејата на Владата, ГТЦ, Македонската опера и балет и Универзитетската библиотека да се облечат во барок. Ваквата привремена мерка ќе биде на сила до донесување на конечна одлука на Уставниот суд, кој реши да

Read More

Уставниот суд на денешната седница донесе привремена мерка, односно стопирање на идејата на Владата, ГТЦ, Македонската опера и балет и Универзитетската библиотека да се облечат во барок, пишува „Фокус“. Ваквата привремена мерка ќе биде на сила до донесување на конечна одлука на Уставниот суд, кој

Read More

Избива вода од „барокниот“ Археолошки музеј на Македонија! Тоа може да се забележи на фотографиите кои денес ги испрати граѓански новинар на адресата на ЦИВИЛ – Центар за слобода. Околу пладне, вработени во музејот ја чистеле водата која избила од под плочките, на просторот пред

Read More

Градските власти распишаа оглас за изработка на основен проект за реконструкција на фасадата на ТЦ „Палома бјанка“ во барок, пишува Скопје инфо. Неодамна градската власт донесе одлука столбови и скулптура вметната во фасадата да има и на зградата на „Технометал“, да се стилизира и објектот на

Read More

Град Скопје по трет пат објави јавен оглас за понудувачи кои ќе изработат основен проект со кој ќе се промени фасадата на препознатливиот објект „Ибни Пајко“ до Камениот мост во Скопје. Првите два огласа беа неуспешни, а имаше и огромни критики од страна на архитектонската

Read More

Министерството за култура ги демантира информациите кои се однесуваат за наводна барокна промена на постоечките фасади на националните установи Македонска опера и балет и Националната и Универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“ во Скопје. „Напоменуваме и ја информираме македонската јавност дека станува збор за национални установи

Read More

Граѓанските движења „Го сакам ГТЦ“ и „Шарена Револуција“ повикуваат на заеднички протест утре, во 19 часот, пред Специјалното јавно обвинителство за спас на ГТЦ, на МОБ и на НУБ “Св. Климент Охридски“ од Барок. -„Оваа влада е целосно исклучена од реалноста. Дента кога ЕУ ги блокираше

Read More