Monday, Sep 25, 2023
HomePosts Tagged "азил"

Поранешните разузнавачи Горан Грујoвски и Никола Бошкоски во средата побарале азил во Грција, потврдиле адвокатите што ги застапуваат, јавува „Макфакс“. Судот за прекршоци во Солун го одложил денешното судење за двајцата бегалци од правдата за 17 мај, а ним треба да им се суди за поседување

Read More

Европската комисија вчера предложи воведување на единствени правила во ЕУ за давање на азил, во настојување да се скрати периодот за чекање заради одобрување бегалски статус. Минатогодишниот бегалски бран, во кој 1,3 милиони луѓе влегоа во земјите на ЕУ, без почитување на законските правила на патот

Read More

Шведскиот парламент вчера изгласа построги правила за барателите на азил, вклучително и запирањето на постапката за давање постоен престој за оние кои е одобрен азил. Покрај тригодишниот престој за повеќето бегалци, воведени се мерки коишто го ограничуваат соединувањето на семејствата. Мерките ќе траат три години,

Read More

На вкупно 170 миграни во четвртокот од страна на МВР биле изнесени потврди за влез во земјава, од кои 67 се деца, 59 возрасни мажи и 41 се жени. Според државјанството потврди се изнесени на 128 државјани на Сирија и 42 државјани на Ирак, додека

Read More

Јужната граница на Македонија е затворена за влез на мигранти откако повеќе земји од регионот спроведуваат мерки на претпазливост поради заострување на граничните контроли во Европската унија и воведување на нови правила за мигрантите кои ќе се пропуштаат само доколку точно ја наведат земјата во

Read More

Мигрантите кои потекнуваат од земји во кои нема воени конлфикти и повеќе дена се заглавени за влез во Македонија се крајно револтирани и почнаат сами да си ги шишај устите со игла и конец за да укажат на неправедната селекција, пренесува Канал 5. Мигрантите кои

Read More

Состојбата на јужната граница се уште е тензична откако беа распоредени сили на македонската полиција и армија за контролиран влез на мигрантите во државата, кои притоа се евидентираат и им се издаваат документи за азил. Бидејќи станува збор за навистина огромна бројка од илјадници мигранти пропуштањето

Read More