Tuesday, Apr 23, 2024
HomePosts Tagged "археолошки локалитет"

Древни градби, стари повеќе од 11.000 години, се пронајдени на Кипар и можно е тоа да е најстарото село кога било откриено во светот. Остатоците од 29-те тркалезни градби, откриени се во Климонас, во блина на градот Лимасол, соопштила Управата за антиквитети и додал дека тоа

Read More

Околу 12 керамички садови за чување на прехрабрени намирници наречени питоси се уништени во археолошкиот локалитет Баргала, Штипско. Станува збор за експонанти стари повеќе од 17 века кои биле лоцирани во североисточниот дел на локалитетот. Иако самиот музеј е под 24-часовен надзор, ова е втор пат несовесни граѓани

Read More