Sunday, Sep 26, 2021
HomePosts Tagged "анкета"

Бугарите имаат позитивни ставови кон Македонија, а 51 отсто од нив сметаат дека Македонците се слични или исти со Бугарите, покажа последното истражување на бугарскиот Институт за политика, посветено на односите меѓу Бугарија и Македонија. Како што пренесува бугарскиот портал „Днес“, на прашањето дали постои македонска

Read More

Огромен пораст на увереноста на граѓаните дека Македонија се движи во добра насока и дека економијата може да се развива е забележан за помалку од половина година, покажува најновата анкета на Меѓународниот републикански институт (ИРИ). Анкетата покажува и значителен пораст на довербата во Зоран Заев

Read More

Премиерот Зоран Заев и лидер на СДСМ е со поголема доверба кај граѓаните од лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, покажува вториот дел од анкетата спроведена од Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и од телевизијата „Телма“, која беше презентирана вечерва. На прашањето, во кој политичар имате

Read More

Македонските граѓани имаат најмала доверба во правосудниот систем, полицијата, јавната администрација, владата, парламентот и во политичките партии, покажува најновото истражување на јавното мислење на „Еуробарометар“. Единствено, повеќе од 50 отсто од граѓаните имаат доверба во Армијата (51 отсто) и во Европската Унија (53 отсто). Истражувањето е спроведено

Read More

Четворица од пет поддржувачи на ВМРО-ДПМНЕ или 79 отсто од поддржувачите и симпатизерите на партијата се согласуваат со тврдењето дека во опозициската партија се потребни реформи, покажа најновата анекта на агенцијата „Рејтинг“, изработена за „Макфакс“. На прашањето колку се согласувате со тврдењето дека во ВМРО-ДПМНЕ се

Read More

Доверба во новата влада имаат 57 проценти од граѓаните, а 37 отсто гледаат со недоверба на идното работење на владата. Најголема доверба на владата ѝ даваат етничките Албанци, односно 71 отсто, а најмалку доверба имаат етничките Македонци, односно 51 процент, покажува новата анкета на „Брима

Read More

Најновиот политички барометар на Брима покажува дека по изборот на новата Влада дошло до значајни поместувања на позициите на политичките партии во електоратот на Македонија. Истражувањето е спроведено непосредно по изборот на владата (од 2 до 12 јуни 2017). За првпат по низа години СДСМ води

Read More

Мнозинството граѓани на Македонија се незадоволни од нивните локални власти, покажува најновата анкета на Центарот за анкетни истражувања на Меѓународниот републикански институт (ИРИ). Според податоците од анкетата, 51 отсто од испитаниците изјавиле дека се донекаде или многу незадоволни од работата на нивните градоначалници, додека 47 отсто

Read More

Случувањата во Македонија се многу важни за Бугарија, сметаат 52 проценти од бугарските граѓани, покажуваат резултатите од истражувањето на „Галуп интернешнл“. Како што пренесува „А1он“, Истражувањето покажува дека Бугарите не се добро запознаени со темата, но сметаат дека е важна и предизвикува загриженост кај нив. Иако,

Read More

Дури 39,2 отсто од македонските граѓани трајно би се иселиле од државата. Ова го покажа новата анкета на Телма и МЦМС спроведена телефонски од „М-проспект“ на репрезентативен примерок од 1.000 испитаници. На трајно иселување најмногу размислуваат младите. Дури 61 отсто од младите на возраст меѓу 15

Read More