Monday, Aug 15, 2022
HomePosts Tagged "Англиски"

Англискиот јазик би можел да го загуби статусот на официјален јазик во Европа откако Британија ќе излезе од Унијата. Ова го изјави претседателката на Комитетот за уставни прашања при Европскиот парламент, Данута Хубнер, пренесува британската новинска агенција „Ројтерс“. Англискиот јазик е еден од 24-те официјални јазици

Read More

Титовата посета на Лондон во 1953 година тогаш била во центарот на вниманието на медиумите, а прилозите од тоа време се чуваат како историски сведоштва. Тито кој со својот брод Галеб пристигнал во Лондон бил пречекан од Ентони Идн, Винстон Черчил и други британски државници,

Read More

Научниците се уште ги мачи мистеријата за Англискиот воен брод Лондон кој натоварен со топови и барут пловел по Темза во 1665 година за да се бори во Англискиот канал против Холанѓаните. Но, бродот никогаш не дошол до целта, а 300 војници засекогаш исчезнаа во

Read More