Wednesday, Feb 28, 2024
HomePosts Tagged "академска година"

За бруцошите денес ќе биде организиран прв академски час на факултетите, а на некои од нив ќе присуствуваат ректорите на универзитетите и претставници од ресорното Министерство. Универзитетите во Македонија денеска и официјално ја започнуваат новата академска 2016/2017 година. Новиот ректор на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ Никола

Read More

Студенти од земјава и странство ја започнаа првата акедемска година на новата образовна институција Филсмска академија - Институт за филм Охрид со што започна да се реализира долго подгтвуваниот проект на Министерството за образование и реномираната филмска школа ФАМУ од Прага. 13 студенти добија целосни

Read More

Денеска започнува новата академска година 2015/2016 на сите државни универзитети во земјава. За новите студенти ќе биде организиран прв академски час на факултетите, а на некои од нив ќе присуствуваат ректорите на универзитетите. Ректорот на УКИМ проф. д-р Велимир Стојковски ќе присуствува на првиот академски час

Read More

Првиот уписен рок за учебната 2015/2016 година на државните факултети за студенти во прва година  започнува неделава. Вкупно 24.952 места се слободни на петте државни универзитети во земјава. Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје - 10.669  слободни места *6.330 за редовни студенти во државна квота *3.164 за редовни со

Read More