Saturday, Jul 13, 2024
HomePosts Tagged "АЕК"

Документарните емисии и серијали со историска содржина изработени во копродукција со независни куќи, во периодот 2013 – 2015 „изеле“ вкупно 1,8 милиони евра, покажува истражувањето на БИРН за копродукциските договори склучени во 2013, 2014 и 2015 година. Снимените содржини се аудиовизуелен одраз на архитектонското „Скопје 2014“,

Read More

Околу 10.000 домаќинства од рурални и најмалку населени места во државава првпат ќе добијат пристап до интернет во рамки на универзалната услуга од оператор којшто Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) планира да го избере на тендер до крајот на годинава. Давателот на универзалната услуга ќе обезбеди

Read More

Агенцијата за електронски комуникации за време на 4- тата меѓународна конференција со десетина агенции со слична надлежност, потсети дека на 1 јули треба да влезе новиот виртуелен мобилен оператор Лајкомобил, а состанокот беше искористен и за постигнување на договори за намалување на цените на роаминг

Read More

Мобилниот оператор Вип реагира на наводите дека по спојувањето со Оне се зголемени цените, став кој го пренесе и Агенцијата за електронски комуникации. Затоа Вип со цел веродостојно да ја информира јавноста и да ги расветли дилемите кои беа предизвикани кај корисниците и пошироката јавност со изјавите

Read More

Британскиот виртуелен мобилен оператор Lycamobile во Македонија ќе функционира со префиксот 079 и се очекува да допринесе во спуштање на цените на мобилните и фиксните услуги. Во изработка е и нивниот веб сајт со mk домен кој се уште не е активен, а telefoni.mk пренесува дел од

Read More

Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) создава услови за влез на нов мобилен мрежен оператор и виртуелен мобилен оператор на македонскиот пазар како одговор на зголемената просечна цена за минута разговор во мобилната телефонија за над 15 проценти и на мобилниот интернет за приближно 20 отсто,

Read More

Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) доби нов директор. Досегашниот директор, Роберт Орданоски ја потврди оваа информација и на својот Фејсбук профил. Негов наследник ќе биде Владимир Ристевски. – Директор во АЕК бев пет години, нема да останам да работам тука и не знам каде ќе ја

Read More

Спојувањето на Вип и Оне може да ја наруши пазарната структура во мобилната сфера во Македонија, па затоа потребно е да проработат нови виртуелни мобилни оператори за поголем степен на конкуренција и разновидност во услугите. Токму затоа Агенцијата за електронски комуникации ќе изработи нови правилници

Read More

Двата мобилни оператори по добивањето дозвола за концетрација од Агенцијата за заштита на конкуренцијата соопштија дека до крајот на годината ќе го финишираат спојувањето, а нивна обврска е да овозможат влез на нов виртуелен мобилен мрежен оператор во рок од 9 месеци кој ќе има

Read More

Денеска на граничниот премин Табановце тимови на македонската Агенција за електронски комуникации (АЕК), презентираат информации за регионалното намалување на цените за 73 проценти за минута разговор во роаминг и за 90 проценти на мегабајт интернет од Македонија кон Србија, БиХ и Црна Гора. На граѓаните

Read More