Sunday, Aug 1, 2021
HomePosts Tagged "ад-хок тело"

Ад-хок телото за мониторинг на работата на медиумите го усвои Деловникот за работа според кој еден медиум ќе може да се казни доколку така одлучат тројца од петте членови на привременото тело. За одржување седница исто така ќе биде потребен кворум од тројца членови кои

Read More

Привремената комисија за мониторинг на медиумите денеска треба да има нов состанок на кој ќе се обидат да го усвојат деловникот за работа. Иако периодот за мониторинг на медиумите е веќе почнат и телото е комплетирано, сѐ уште нема деловник за работа, со што практично е

Read More

Зоран Трајчевски, претседателот на Агенцијата за аудио и аудио визуелни медиумски услуги објасни зошто барале да се воведе новата методологија за надзор на медиумите според која имало многу повеќе критериуми за оценка, а наместо тоа партиите меѓусебно се договорија да се врати старата методологија по

Read More

Ад кох телото за следење на медиумите во предизборниот период ја донесе својата прва одлука, односно поднесе предлог за изрекување на прекршочна казна за Првиот програмски сервис на Македонската радиотелевизија МРТ 1, поради емитување владини реклами. „Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски медиуми, по поднесениот предлог

Read More

ТВ Нова возврати на изјавите на Љубомир Костовски за барањето ад-хок телото да го преиспита начинот на известување од Ватикан според кој фаворизиран бил Никола Груевски, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, без изјави од претседателот Иванов или пак од опозициските претставници. - Прво, не е точно дека немало

Read More

Љубомир Костовски еден од петте члена на ад-хок комисијата за надзор на медиумите побара да се преиспита начинот на кој ТВ Нова извештуваше од Ватикан при канонизацијата на Мајка Тереза. Според новинарот ТВ Нова давале 30 минутна изјава од Никола Груевски иако тој таму е како

Read More

Ад хок телото за следење на медиумското претставување денеска со консензус го прифати предлогот на политичките партии за петти член во телото да се избере Љуљзим Хазири. Хазири изјави дека неговата кандидатура била веројатно единственото решение за кое партиите можеле да се согласат. – Мислам дека

Read More

Останува да се избере Љуљзим Хазири кој е последен предлог за член на ад-хок телото за надзор на работата на медиумите во предизборниот период. Седницата која треба да се одржи во 12 часот најверојатно е чиста формалност бидејќи процесот не смее веќе да се одолговлекува.

Read More

По неколкучасовни преговори во Клубот на пратеници, лидерите потписници на договорот од Пржино, се договорија Љуљзим Хазири да биде петтиот член на Привремената комисија за следење на медиумското претставување. Хазири е дописник на МРТВ од Гостивар. Ова би значело дека изборите да се одржат на 11

Read More

И денеска четворицата членови на ад хок телото за следење на медиумите во предизборниот период, не успеаја да го изберат петтиот член кој треба да биде Албанец. Членовите на телото за мониторинг на медиумите, не успеаја да постигнат консензус за избор на преостанатиот кандидат Сефер Тахири,

Read More