Sunday, Jan 29, 2023
HomeДЕНЕШНАРегионТачи: ЕУ ја злоупотребува проевропската ориентација на Косово

Тачи: ЕУ ја злоупотребува проевропската ориентација на Косово

Некои претставници на Европската Унија ја злоупотребуваат проевропската ориентација на косовските граѓани, за да го понижат Косово и за да се доцни со неговата европска перспектива, оцени синоќа косовскиот претседател Хашим Тачи.

– На Косово му треба брзо движење кон конкретна европска перспектива, а не процес кој би можел да трае пет, десет или 20 години, изјави Тачи за телевизијата Клан Косова.

Според него, Косово „нема карта за уцена“ во рацете и нема можност да се повикува на Русија, Турција или Албанија.
– Доволно е Србија само да проговори за Русија и претставниците на ЕУ веднаш ја прифаќаат секоја нејзина идеја, изјави Тачи, додавајќи дека во Брисел ќе направат се само да не се спомене Москва.

Според Тачи, ставот на ЕУ со кој либерализацијата на визниот режим за косовските граѓани е условена со усвојување на договорот за демаркација на границата кон Црна Гора, во суштина претставува замка за Косово, бидејќи е јасно дека во овој момент не може да се обезбеди двотертинско мнозинство во Парламентот во Приштина за негова ратификација.