Wednesday, Feb 28, 2024
HomeГИГА БАЈТХај текСо лепење на хауба Google ќе ги спасува пешаците од удари

Со лепење на хауба Google ќе ги спасува пешаците од удари

Google сака да прерасне и во сериозен автомобилски гигант со првата серија на целосно автономни возила кои самите се управуваат, потоа со нови технологии за избегнување на судири и инстант кочења во аларманти ситуации, како и најновата идеја за спасување на човечки животи.

google car lepilo

Google поднесе патент со кој при сообраќајни несреќи пешаците ќе се лепат на автомобилот кој ги удрил наместо од силината на ударот да бидат исфрлени и дополнително повредени. Лепливата материја ќе се нанесува на шасијата на автомобилите и ќе може да го ублажи ударот во пешаците.

Оваа технологија освен за автомобилите на Google би можел да ја користи секој производител доколку се покажа како ефикасна и корисна.