Tuesday, Sep 28, 2021
HomeДЕНЕШНАПолитикаКрстичевиќ: Македонија има безрезервна поддршка од Хрватска за членство во НАТО

Крстичевиќ: Македонија има безрезервна поддршка од Хрватска за членство во НАТО

Стабилен, безбеден и просперитетен регион е можен само доколку земјите аспиранти за членство во НАТО бидат целосно интегрирани во Алијансата, изјави денеска министерката за одбрана, Радмила Шекеринска, во Загреб, на средба со нејзиниот хрватски колега, Дамир Крстичевиќ.

Министрите заклучиле дека Македонија и на збор и на дело покажува дека членството во НАТО е нејзин врвен приоритет, а за тоа има и безрезервна поддршка од Република Хрватска.

Крстичевиќ посочил дека Македонија во Хрватска има партнер и пријател подготвен да го отстапи своето знаење и искуство.

– Подготвени сме да дадеме помош и совети во спроведувањето на реформите, зајакнувањето на стабилноста и во процесот на интеграцијата. Имаме одлична билатерална соработка, особено во областа на образованието, а нашите војници соработуваат и во мисијата на НАТО во Авганистан – рече Крстичевиќ.

Министерката нагласи дека и македонската и хрватската влада имаат исти цели за идната година – зголемување на буџетот на одбраната и подобрување на животните услови на војниците, подофицерите и на офицерите, зашто без задоволни војници нема ни добра армија.

Шекеринска додаде дека Хрватска и Македонија ќе продолжат да соработуваат и во однос на користењето на Регионалниот центар за односи со јавноста во Македонија, и воено-образовните капацитети во Хрватска.