Saturday, Jul 13, 2024
HomeСТУДЕНТУМ

Здружението за значење на еколошкото образование за осовременување на образовниот процес, ЗЕОООП – Скопје, овозможува едукација и проучување за важноста на образованието за животна средина и модернизација во образовниот процес, од гледна точка на социјалната екологија како посебна социологија која го проучува специфичниот однос помеѓу

Read More

ЕДУИНО-амбасадори е иницијатива на колективниот портал за дигитални образовни содржини ЕДУИНО, кој настана во март минатата година како одговор на пандемијата и решение на потребата за учење од далечина. Иницијативата подразбира јавно признание за наставниците што снимиле најмногу видеа и изработиле најмногу активности за игра во

Read More

Заврши реконструкцијата на блокот А во студентскиот дом „Гоце Делчев“, а од следната недела ќе почнат градежните зафати околу реконструкцијата и на блоковите В и Г. Според заменик министерот за образование и наука, Спиро Ристовски, реконструкцијата на б локот А чинеше 1,5 милиони евра. Во рамки

Read More

„Студентски пленум“ информираше дека на 28 септември ќе се оддржи прв студентски референдум на Универзитетот „Кирил и Методиј“, на кој студентите ќе одлучуваат за телото за студентско претставување. Референдумското прашање е: „Студенту, дали телото кое те претставува, во рамките на универзитетот, да продолжи да биде

Read More

За бруцошите денес ќе биде организиран прв академски час на факултетите, а на некои од нив ќе присуствуваат ректорите на универзитетите и претставници од ресорното Министерство. Универзитетите во Македонија денеска и официјално ја започнуваат новата академска 2016/2017 година. Новиот ректор на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ Никола

Read More

Престижен канадски универзитет запиша 12 годишно дете од Индонезија на студиите по физика, пренесоа вчера индонезиските медиуми. Чендикиаван „Дики“ Сурјатмаџа е примен на University of Waterloo во Онтарио со стипендија, рече индонезискиот амбасадор во канада, Теуку Фаизасиах за весникот „Џакарта пост“. „Тоа секако е извор за

Read More

Студент од Охајо им стана херој на своите колеги откако сите го положија испитот поради неговиот облог со професорот. Веднаш стана и интернет ѕвезда. Професорот по органска хемија ветил дека ќе ги пушти да положат сите во групата ако студентот ја погоди корпата за смет

Read More

Престижниот американски Универзитет „Стенфорд“ го забранил конзумирањето на жестоки пијалоци на студентските журки- односно дозволено ќе и биде само пиво и вино, додека жестокиот алкохол ќе биде дозволен за журките кои ги организираат постдипломците, но исклучиво во коктели. Главните и одговорни лица во Универзитетот „Стенфорд“

Read More

Државните универзитети ги отворија вратите за упис на идните академски граѓани за учебната 2016/2017 година. На државните универзитети ширум земјава има 24.356 слободни места. Во Битола, Штип и Охрид уписите стратуваа вчера, додека во Скопје и Тетово идните академски граѓани може да се пријавуваат од четрвток.

Read More

Мелбурн ќе гради Академија за тетоважи. На меѓународен повик се бара архитект кој ќе ја дизајнира. Како што пишува во повикот, тетовирањето е уметност и токму затоа се бара архитет кој ќе дизајнира пријатно место каде може да се учи и тетовира. Се работи за

Read More