Saturday, Jul 13, 2024
HomeРЕФЛЕКТОР

На 22 мај ќе биде отворена изложбата „Мантра на љубовта“ на македонската уметница Маја Андонова Јокиќ. Изложбата ќе биде поставена во Младински културен центар Скопје – МКЦ до 9 јуни. Овие педесетина дела се создадени во период од 2020 до 2023. Како ќе го обоиме сегашниот

Read More

„Музеи, одржливост и благосостојба“ е мотото под кое утре ќе се одбележи Меѓународниот  ден на музеите, 18 Мај, датум кој музејските институции низ светот со разновидни активности го одбележуваат од 1977 година. На овој ден, музеите во земјава традиционално ќе ги отворат своите врати и ќе овозможат

Read More

Изложбата Во Цут - на дизајнерот Горан Костовски – Ind.o.g. ќе биде отворена на 18 Мај 2023 г. во Мобилна/Монтажна галерија на Центарот за современи уметности, во Парк на Франкофонијата со почеток во 18:30 часот. Изложбата “Во Цут” се состои од платна, слики и графики цртани

Read More

Во четврток на 26 мај ќе се одржи перформансот „Censure or not censure“, на уникатната локација на патот за Галичник. Со рестриктивен и предизвикувачки метод на дишење, уметницата доаѓа со перформанс кој се спушта во длабочините на емотивниот хаос и има тенденција да го ослободи духовниот

Read More

Љубителите на македонската ликовна сцена ќе имаат можност на да присуствуваат на отвoрањето на новата самостојна изложба „Небото е сино“ (The sky is blue) на Лина Дамјан. Изложбата ќе биде отворена на 21 април од 20 часот во галерискиот простор на МКЦ во Скопје. „Главната мисла

Read More

Третата по ред самостојна изложба на младиот скулптор и сликар Виктор Јаневски конципирана e од неколку цртежи и поголем број слики изработени во акрилна техника. Изложбата „Моменти на магично присуство“ ќе биде отворена на 4 април од 20 часот во Младинскиот културен центар (МКЦ) во Скопје. Самиот

Read More

Во 2020 година ви го претставивме првото хибридно издание на платформата Терапија одржано во Крушево. Понатаму продолживме со оригинална содржина создадена на различни локации во Македонија. Многумина од вас имавте можност да видите артисти кои изведуваат во живо, но и специјални аудиовизуелни проекти. И покрај тоа

Read More

Жртвите на родово и сексуално насилство треба да добијат соодветен јавен простор каде ќе може без осуди, предрасуди и сомнежи да ги претстават своите приказни, за тоа низ што поминале и да добијат поддршка. Затоа наскоро ќе биде отворена „Галерија на непобарани уметности“ во организација

Read More

Разгледувањето на модната и текстилната индустрија одблизу открива шокантни и загрижувачки вистини за нивните значајни негативни влијанија врз животната средина и општествената праведност. Од материјалите што се користат во производството на нашата облека, алармантно високите нивоа на емисии на јаглерод поврзани со индустријата, зголемениот проблем со

Read More

Панче Касапски заедно со Никола Давидовски ја снимија нивната прва преработка на песната illuminated од познатата британска група Hurts. Ова дуо во најава има неколку преработки на познати теми во комбинација на класично и забавно пеење. Еден поинаков звук, симбиоза од класични и забавни музички ноти.

Read More