Monday, Jun 24, 2024

Летото 2021 е лето на поплави, топлотни бранови и распространети пожари низ целиот свет. Поради ваквите екстремни климатски промени, од САД до Индија изгубени се човечки животи, уништени се домови и екосистеми и направена е голема инфраструктурна штета. Среде сето ова, водечкото тело на Обединетите

Read More

Кинеските супер богати луѓе заработија рекордни 1,5 билиони долари во 2020 година, повеќе отколку во изминатите пет години заедно, бидејќи е-трговијата и е-игрите за време на блокирањата во пандемијата бележат пик. Дополнителни 257 лица, исто така, се приклучија на клубот на милијардери во втората светска економија

Read More

Еврозоната мора да се подготви за лансирање на идно дигитално евро. Идејата е објавена во коминикето на гувернерот на Европската централна банка Кристин Лагард. Во коминикето се нагласува дека ова во никој случај не значи крај на хартиени банкноти и монети. Серија тестови за дигиталното евро ќе

Read More

Новиот осудувачки извештај објавен од Обединетите Нации истакнува како глобалната заедница не успеа да постигне ниту една од 20-те цели за биолошка разновидност кои беа воспоставени во Аичи, Јапонија во 2010-та година. Овие цели беа поставени за да се зачува биодиверзитетот во светот, да се

Read More

Поминаа шест месеци, а светот се уште драматично се соочува со пандемијата од Ковид-19. Никој, ниту најучениот не може со сигурност да предвиди каква и кога  ќе биде разврската на човештвото со пандемијата,  и на кој начин  ќе ја победиме. Многумина сметаат дека за тоа

Read More

Поминаа повеќе од шест месеци, откако низ целата планета се рашири пандемијата од Ковид-19 вирусот. Се соочуваме со досега најголемата пандемија од грип во изминатите 100 години, која однесе повеќе од 1 милион животи, а преку 32 милиони луѓе се заразени. Човештвото е клекнато на

Read More

  Американскиот претседател,на помалку од еден месец, до одржувањето на претседателските избори во САД е позитивен на Корона-вирусот. Трамп е кандидат за освојување на втор последователен мандат. Тој од почетокот на Ковид-19 пандемијата, беше скептичен околу овој вирус, постојано релативизирајќи го. Америка е една од најпогодените

Read More

  После жестоките воени судири, помеѓу двете поранешни советски републики, кои резултираа со воени и цивилни жртви, двете завоени страни потврдија дека ќе испратат делегации во рускиот главен град, за да најдат решение за конфликтот, кој всушност трае децении. Азербејџан и Ерменија ја прифатија поканата на рускиот

Read More

Светот се соочи со нов вооружен конфликт, во едно од најнестабилните подрачја на територијата на Евро-Азија, регионот на Кавказ. Децениските воени судири и конфликти помеѓу соседните Ерменија и Азербејџан, дененовиве добија пак на интензитет, по пауза од 4 години, односно по завршувањето на воените конфликти

Read More

Една седмица, по одржувањето на претседателските избори во Белорусија, поранешна држава од СССР, на северот во Европа, денеска во тесни политички, воени и економски врски и односи со Руската федерација, не стивнуваат протестите. За држава која од почетокот на повеќепартизмот во земјите од поранешниот Варшавски

Read More