Sunday, Jun 4, 2023
HomeДЕНЕШНАЕкономија (Page 4)

Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа инфо-сесија за трите најпогодени сектори од кризата предизвикана од КОВИД-19 - автомобилската индустрија, туризмот и угостителството и текстилната индустрија. За попрецизно утврдување на состојбите во овие три сектори се спроведоа и три последователни студии по анализите кои

Read More

Фондот за осигурување на депозити ја информира јавноста дека од почетокот на исплатата на обесштетувањето на депонентите на “Еуростандард банка” АД Скопје во стечај со право на обесштетување до денес се исплатени вкупно 3,3 милијарди денари што претставува близу 80% од вкупно дозначените средства од

Read More

Новиот извештај на Меѓународната агенција за енергија истакна дека обновливата енергија, особено сончевата, не само што обезбедува најефтина електрична енергија како никогаш досега, туку има и најголем потенцијал за раст по КОВИД-19 пандемијата. Секоја година, Меѓународната агенција за енергија (ИЕА) ги објавува Светските енергетски прегледи (World

Read More

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска даде исказ на Надзорната расправа во Собранието на РСМ во врска со одземената дозвола за работа на Еуростандард банка по што беше поведена стечајна постапка, а дел од неосигураните депозити на граѓаните и правните лица останаа непокриени. "Одземањето на дозвола

Read More

Научните докази кои укажуваат на тоа дека климатската криза е резултат на човекова активност и согорување на фосилни горива се бројни и често дискутирани. Од друга страна пак, непријатните дискусии околу тоа кој е во најмногу одговорен за оваа криза, се ретки. Неодамнешен извештај ја

Read More

Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа инфо-сесија за покренување на дијалог за измени на Законот за вршење на сметководствени работи. Главната цел е да се идентификуваат предизвиците со кои се соочуваат сметководствените компании и дефинирање на конкретни предлози и решенија за подобрување

Read More

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи откри дека е донесена одлука за нив модел на субвенции за плати на вработените кои ќе може да ги искористат компаниите во зависност од падот на нивните приходи и оваа мерка за помош на економијата погодена од КОВИД-19 пандемијата

Read More

Потребни се законски измени и ребаланс на Буџетот за да се изготват списоците на физички лица кои ќе треба да добијат платежна картичка. Со ребалансот на Буџетот за 2020 година, се обезбедуваат 470 милиони евра за реализација на мерките од четвртиот пакет за помош и поддршка,

Read More

Ваучерите за летување дома кои ги додели државата, делумно помогнаа да се ублажи кризата во туристичкиот сектор, но следните месеци ќе бидат тешки. Се очекува дека ќе има нови рестрикции, а со тоа не може да се планираат тури, прослави на Нова година и католички Божиќ.

Read More

Граѓаните кои навлегле во јазот на презадолженоста наскоро ќе може да прогласат личен банкрот и проблемите со долговите да чекаат да им ги реши стечаен управник. Идејата кога уште од 2008 година на големо се заговара од сите влади, но до сега не е реализирана,

Read More